VIVA’s 5 favoriete Knappe Koppen aller tijden

VIVA400_LOGO 2015Op 17 november worden de VIVA400 awards weer uitgereikt, waaronder in de categorie Knappe Koppen. Hoogste tijd om de geschiedenisboeken in te duiken en op zoek te gaan naar de slimste en meest invloedrijke knappe koppen die onze wereld heeft gekend. Hierbij: onze 5 favoriete Knappe Koppen of all times!

 

Jane addams

5. Jane Addams (1860 – 1935)

Jane Addams was een pionier op het gebied van maatschappelijk werk en vestigde de aandacht op problemen als kinderrechten, lokale publieke gezondheid en wereldvrede. In 1931 won zij als eerste Amerikaanse vrouw de Nobelprijs voor de Vrede en wordt gezien als de grondlegger van maatschappelijk werk in de Verenigde Staten.

belva ann lockwood

4. Belva Ann Lockwood (1830 – 1917)

Belva Ann Lockwood was één van de eerste vrouwelijke advocaten. Daarnaast vocht zij voor vrouwenrechten. In 1879 verkreeg zij als eerste vrouwelijke advocaat het recht als advocaat voor de Supreme Court in de Verenigde Staten te verschijnen, na een succesvolle petitie aan het Congres. Ze was twee keer in de race om president te worden, waarbij zij als eerste vrouw ooit op officiële stembiljetten verscheen.

aletta jacobs

3. Aletta Jacobs (1854 – 1929)

Aletta Jacobs werd in 1871 als eerste vrouw in de Nederlandse geschiedenis toegelaten op de universiteit en was op die manier verantwoordelijk voor het openstellen van universiteiten aan vrouwen. Ze bleef zich inzetten voor vrouwenrechten. Nadat ze haar medische opleiding had afgerond, hielp ze bijvoorbeeld in haar praktijk vrouwen aan voorbehoedsmiddelen en vocht ze voor stemrecht voor vrouwen. Uiteindelijk werd in 1919 het vrouwenkiesrecht ingevoerd.

Elizabeth_Blackwell

2. Elizabeth Blackwell (1821 – 1910)

Elizabeth Blackwell was de eerste vrouw ter wereld die afstudeerde in geneeskunde en als dokter aan de slag mocht. Ze promootte als pionier het opleiden van vrouwen tot geneeskundigen en wist sociale en morele waarden in zowel Amerika als Groot-Brittannië voor altijd te veranderen.

marie curie

1. Marie Curie (1867 – 1934)

Marie Curie deed als natuurkundige en scheikundige vooruitstrevend onderzoek naar straling. Ze was de eerste vrouw die de Nobelprijs won, de eerste en enige vrouw die twee keer de Nobelprijs won en de enige persoon die twee keer in de Nobelprijs won voor twee verschillende vakgebieden. Ze was ook de eerste vrouw die professor werd aan de Universiteit van Parijs en ontdekte twee chemische elementen: polonium en radium. Als je dat bedenkt is haar einde dan wel erg triest: ze stierf in 1934 aan blootstelling tot straling.

Wie is jouw favoriete Knappe Kop van 2015? Stem nu op jouw favoriet voor de VIVA400!

Jessica heeft een zwak voor (salsa)dansen, gekke taalfeitjes en de Spaanse cultuur. Voor VIVA schrijft ze over human interest, entertainment, reizen, liefde, seks, eten en al het andere wat haar bezighoudt.