VIVA’s 5 favoriete Krachtpatsers aller tijden

VIVA400_LOGO 2015Op 17 november wordt bekend wie jullie favoriete Krachtpatser van het afgelopen jaar is tijdens de VIVA400. Hoogste tijd om de geschiedenisboeken tevoorschijn te halen en op zoek te gaan naar onze vijf favoriete Krachtpatsers of all times.

 

 

Charlotte_Cooper

5. Charlotte Cooper (1870 – 1966)

Charlotte Cooper ging de geschiedenisboeken in als de eerste vrouw die een Olympische titel wist te veroveren. Tijdens de Olympische Spelen van 1900 in Parijs pakte de tennisster goud op het enkelspel. Dit waren de eerste Spelen waaraan vrouwen mochten deelnemen. Ze won tijdens deze Spelen nogmaals goud bij het gemengd dubbelspel én heeft vijf enkelspeltitels op Wimbledon op haar naam staan. Haar vijfde titel won ze op 37-jarige leeftijd. Dit maakt haar tot op heden de oudste winnares op Wimbledon.

Earhart

4. Amelia Earheart (1897 – 1939)

Amelia Earheart werd in 1932 de eerste vrouwelijke piloot die solo de Atlantische Oceaan overvloog. In 1935 vloog ze als eerste piloot eveneens solo de Grote Oceaan over. Haar verhaal kreeg echter een tragisch staartje toen ze in 1939 de langste vlucht aller tijden af wilde leggen. Gedurende haar vlucht verbrak het radiocontact en verdwenen Amelia en haar passagier van de aardbodem. Na twee jaar werd ze in 1939 op 41-jarige leeftijd officieel doodverklaard. Over het algemeen wordt aangenomen dat het vliegtuig tijdens de rit uit koers is geraakt en uiteindelijk door brandstofgebrek is neergestort. Wat zich precies heeft afgespeeld tijdens de vlucht is tot op heden onbekend…

0415_marathon-switzer

3. Katrine Switzer (1947 – heden)

Katrine Switzer is bekend als de eerste vrouw die de Boston Marathon heeft uitgelopen. Dit was in 1967, terwijl pas in 1972 vrouwen officieel mochten deelnemen aan de marathon. Katrine schreef zich in voor de race als ‘K.V. Switzer’ en ontving een nummer door een vergissing in het inschrijvingsproces. Ze werd behandeld als een indringer nadat de fout werd ontdekt waarna wedstrijdleider Jock Semple haar fysiek probeerde te verwijderen uit de race. Katrine’s vriend Tom Miller, die tijdens de marathon met haar mee rende, liet Semple niet bij haar komen waardoor ze de race alsnog uit kon lopen. Foto’s van het incident gingen de hele wereld over.

800px-Harriet_Tubman_by_Squyer,_NPG,_c1885

2. Harriet Tubman (1822 – 1913)

Harriet Tubman werd als slaaf geboren, maar ontsnapte in 1849 naar Philadelphia waarna ze onmiddellijk terugkeerde om haar familie te redden. In kleine groepen leidde ze haar familie en later ook tientallen andere slaven naar vrijheid waarbij ze nooit een passagier verloor. Nadat de burgeroorlog uitbrak, sloot ze zich aan bij het leger: eerst als kok en verpleegster en later als bewapende verkenner en spion. Als eerste vrouw ooit leidde ze een bewapende expeditie die meer dan 700 slaven bevrijdde. Na haar dood in 1913 werd zij een symbool voor Amerikaanse moed en vrijheid.

DeborahSampson

1. Deborah Samson Ganneth (1760 – 1827)

Deborah Samon Ganneth was één van de eerste vrouwen ooit die dienstdeed in het leger. Vrouwen werden niet toegelaten, daarom schreef ze zich in 1782 in onder de naam van haar overleden broer en vermomde zij zichzelf als man om in dienst te kunnen treden. Tijdens haar eerste gevecht werd ze twee keer in haar dij geraakt. Uit angst dat haar geheim ontdekt zou worden, haalde ze zelf één van de twee musketballen met een zakmes en een naad uit haar been. De andere musketbal zat te diep om erbij te kunnen, waardoor haar been nooit helemaal is genezen. Tijdens een missie in de zomer van 1783 kreeg Deborah een aanhoudende koorts. Toen de dokter haar moest uitkleden voor de behandeling, ontdekte hij haar geheim. Hij verraadde haar niet, maar bracht Deborah naar huis om haar daar te behandelen. In oktober 1783 werd ze na anderhalf jaar eervol ontslagen uit het leger.

Wie is jouw favoriete Krachtpatser van 2015? Stem nu op jouw favoriet voor de VIVA400!

Beeld: iStock