VIVA’s 5 favoriete Wereldverbeteraars aller tijden

VIVA400_LOGO 2015Op 17 november wordt bekend wie de favoriete Wereldverbeteraar van 2015 is tijdens de VIVA400’s! Maar welke vrouwen hebben de wereld gemaakt tot hoe hij nu is? Welke vrouwen hebben een fundamenteel verschil gemaakt in de geschiedenis? Wij presenteren: de top 5 favoriete Wereldverbeteraars of all times.

 

Harriet_Beecher_Stowe_c1852

5. Harriet Beecher Stowe (1811 – 1896)

Harriet Beecher Stowe staat bekend als schrijfster en om haar strijd tegen slavernij. Dit kwam samen in haar boek Uncle Tom’s Cabin uit 1852, waarin ze het harde leven van de slaven in het Zuiden van Amerika beschreef. Het verhaal bereikte miljoenen mensen als boek en toneelstuk en diende als brandstof voor anti-slavernij organisaties in het Noorden en voor het ontstaan van de Amerikaanse Burgeroorlog. Uncle Tom’s Cabin had als doel om de nachtmerries van het Zuiden duidelijk te maken in het Noorden en om de mensen in het Zuiden te laten inzien waar ze mee bezig waren. Toen Harriet in 1862 President Lincoln ontmoette, begroette hij haar met de woorden: “So you are the little woman that wrote the book that started this great war.”

MotherTeresa_090

4. Moeder Teresa (1910 – 1996)

Moeder Teresa richtte de organisatie ‘Missionarissen van Naastenliefde’ op, die in 2012 meer dan 4.500 zusters telde en actief is in 133 landen. De zusters leidden tehuizen voor mensen met aids, lepra en tuberculose, soepkeukens, mobiele klinieken, weeshuizen en scholen. Moeder Teresa ontving talloze onderscheidingen, waaronder de Nobelprijs voor de Vrede in 1979 en een zaligverklaring in 2003.

Rosaparks

3. Rosa Parks (1913 – 2005)

Rosa Parks wordt ook wel de first lady of civil rights genoemd. Op 1 december 1955 weigerde Rosa haar plaats in de bus af te staan aan een witte medepassagier en achterin de bus te gaan zitten, waarvoor ze werd gearresteerd. Martin Luther King kreeg lucht van de zaak en begon de Montgomery Bus Boycott, die nog meer protesten tegen rassenscheiding aanwakkerde. Inmiddels was Rosa’s zaak voor het Hooggerechtshof beland, dat haar in haar gelijk stelde en de scheiding tussen blanken en zwarten onwettig verklaarde. Ze ontving meerdere onderscheidingen, waaronder de Presidential Medal of Freedom. Haar verjaardag en 1 december worden in meerdere staten gevierd als Rosa Parks Day.

Florence_Nightingale_three_quarter_length

2. Florence Nightingale (1820 – 1910)

Florence Nightingale is bekend als sociaal hervormer en als de grondlegger van de moderne verpleegkunde. Florence werd bekend als manager van door haar getrainde zusters gedurende de Krimoorlog. Ze werd een iconisch figuur onder de titel The Lady with the Lamp, een naam die ze kreeg toen ze ’s nachts gewonde soldaten verzorgde. In 1860 legde Florence de grondwerken van verpleegkunde met het oprichten van haar zusterschool, als eerste ter wereld. Gedurende haar leven publiceerde zij veel werken waarin zij haar medische kennis verspreidde in simpele woorden, zodat ze ook begrepen konden worden door mensen die minder leesvaardig waren. Het jaarlijkse International Nurses Day wordt gevierd op haar verjaardag.

Susan_B_Anthony_c1855

1. Susan B. Anthony (1820 – 1906)

Susan B. Anthony was één van de belangrijkste figuren in de strijd voor vrouwenkiesrecht. Ze lag aan de grondslag van gelijke rechtenorganisaties als de American Equal Rights Association, de National American Women Suffrage Organisation en de feministische krant The Revolution. In 1872 werd Susan gearresteerd terwijl ze probeerde te stemmen en ze werd veroordeeld in een rechtszaak. Zes jaar later presenteerde zij aan het congres een amendement waarin vrouwen stemrecht kregen. Dit amendement, in de volksmond bekend als het Anthony Amendment, werd in 1920, veertien jaar na haar dood, het negentiende amendement van de Amerikaanse grondwet, waarna vrouwen eindelijk naar de stembussen mochten.

Wie is jouw favoriete Creatief van 2015? Stem nu op jouw favoriet voor de VIVA400! Je kan alleen vandaag nog stemmen! Stem snel op jouw favorieten in alle vier de categorieën!