Work hard, play hard met VIVA400-vrouw Lotte de Beer

lotte de beer

katy kopfoto 2Lotte de Beer (33) is operaregisseur en woont in Berlijn. Vorig jaar won ze bij de VIVA400 in de categorie Creatieven én sleepte ze de International Opera Award voor Beste Nieuwkomer binnen. Deze week vertelt ze in VIVA alles over het winnen van prijzen, opera en ‘Die Zauberflöte’ waarmee ze in 2017 in Wenen staat.

Door: Katy Boer | Beeld: Maaike van Haaster

Familie vs. droom

“Als je kiest voor een leven als regisseur, kies je ook voor een leven waarbij je er niet altijd kunt zijn voor familie of vrienden. Ik heb geen echte vriendenkring kunnen opbouwen en moet vaak tegen familie zeggen dat ik er wéér niet bij ben. Mijn opa overleed toen ik in de trein zat, op weg naar hem toe. Halverwege de treinreis werd ik gebeld: dat hij van me hield, maar ook dat hij er niet meer was. Dat soort momenten zijn ontzettend moeilijk. Mijn familie wordt ermee geconfronteerd, ik kies ervoor. Maar het is mijn droom. Ik krijg voor iets betaald wat ik nog zou doen als ik ervoor zou moeten betalen.”

Weekend?

“In de zes à zeven weken vóór de première van een stuk repeteren we zes dagen per week. Omdat er vaak veel mensen uit het buitenland meewerken, moeten we zo economisch mogelijk met de tijd omgaan. De laatste paar weken maken we dagen van acht uur ’s ochtends tot één uur ’s nachts. Wanneer ik niet repeteer, reis ik veel en anders werk ik graag op een flexwerkplek. Ik heb geen bepaald ritme, elke week of dag is anders. Dus wanneer iemand zegt ‘prettig weekend’, moet ik stiekem wel een beetje lachen.”

Meer weten over Lotte? Je vindt haar in de rubriek ‘Workzone’ in VIVA 16, die vanaf woensdag in de winkel ligt. Online bestellen kan ook: klik hier. Of lees het artikel via Blendle.