Dit bizarre ingrediënt zit er in je vanille-ijs

Het wordt eindelijk weer lekkerder weer en dat betekent: rennen naar de ijsboer of de supermarkt. Maar wist je dat er een heel vreemd ingrediënt wordt gebruikt om je vanille-ijsje een sterkere smaak te geven?

Komt ie: bevers hebben een klier tussen de anus en de geslachtsorganen. Dan denk je: dat is toch niet zo raar? Nee, dat is ook niet raar. Maar die klier produceert castoreum, ook wel bevergeil genoemd. Dit zalfachtige goedje wordt afgescheiden bij de balzak, om territorium te markeren. Dat bevergeil wordt gebruikt om een sterkere smaak te geven aan vanille- en karamelijs, koekjes en cake. Sterker nog, in sommige producten wordt niet eens échte vanille gebruikt…

Een positief puntje: omdat bevers voornamelijk bladeren en schors eten stinkt hun afscheiding niet zo. Het schijnt een muskus-achtige geur te hebben. Misschien daarom ook wel dat het ook wordt gebruikt in sigaretten en zelfs, volgens een flavorist in het tv-programma ‘Keuringsdienst van Waarde’, in Chanel-parfum. Dat je maar weet wat je opspuit.