De Efteling voor gevorderden

Afgelopen maandag stonden mensen ruim twee uur te wachten onder het grootste rieten dak ter wereld, namelijk dat van het ‘Huis van de Vijf Zintuigen’ van de Efteling. Het publiek werd getrakteerd op appeltaart en warme chocolademelk. Ze kwamen voor het nieuwe Eftelingabonnement, waarmee ze een jaar lang binnen mogen in wat ik persoonlijk het allermooiste pretpark van Nederland vind.

Zwemmen in de Efteling
Als kind mocht ik er minstens één keer per jaar heen: de Efteling. Ik kwam er al toen er nog een zwembad was. De entree was destijds op de plek waar je nu de Droomvlucht kunt vinden. Ik heb uren gespeeld in de speeltuin waar nu het land van Laaf is. Ik weet nog goed hoe groot ik mij voelde op de dag dat ik mijn achterhoofd stootte tegen de hand van Python Pietje. Gelijk daarna voelde ik me erg klein, want met mijn grote mond had ik gezegd dat ik die Python wel aandurfde en ik moest er dus in: over de kop, vier keer.

Foto op een kartonnetje
Ergens in een doosje ligt mijn allereerste Efteling abonnement: een kartonnetje met een foto erop geplakt. Ik kreeg het omdat ik een week logeerde bij mijn ex-buurmeisje. Zij was met haar ouders en zussen naar Kaatsheuvel verhuisd. Wat een geluk! Ik ging graag uit logeren bij haar. Jong als we waren, struinden we met ons tweeën door het park. We zochten veren van pauwen en aten onze meegebrachte boterhammen, terwijl we op het grasveld van het Sint-Nicolaasplein zaten, met uitzicht op de dagjesmensen die chagrijnig hun kinderen door het park heen trokken, in een poging om alles in één dag te doen.

Geheime plekjes
Het is schier onmogelijk om al het moois wat de Efteling heeft te bieden in één dag te zien. Niet alles laat zich zomaar vinden. Er zijn geheime plekjes waar je toevallig belandt als je niet het geijkte pad bewandelt. Zo is er een klein openlucht theater in de bosjes bij de Gondoletta. Misschien wel bekend, maar niet vaak bezocht is de heksenkring die naast het spookhuis in het bos is aangelegd. De weg daar naartoe vind je tegenover de ingang van de Pandadroom. Ook leuk in het spookhuis is de deur waar je op loopt als je vanuit de ingang rechtdoor loopt. Maak hem maar eens open!

In de Noordpool
Heb je in het sprookjesbos het eekhoorntje wel eens gezien, dat zo nu en dan boven het dak van het huis van de zeven geitjes uitpiept? Of zag je er de heksenbezem hangen, hoog in de bomen, links van het pad tussen de Zeemeermin en de Zeven Geitjes in? Ook een grappig feitje: het saai ogende ‘In de Noordpool’ was ooit een eettentje, maar nu hoor je er geluiden van zwoegende mannen. Aan de zijkant vind je een deur, als je aan de klink komt wordt het stiller in het huis en hoor je: ‘Allemaal even stil, er staat iemand aan de deur.’

Muziek
Niet al het moois van de Efteling laat zich zien, er valt namelijk ook heel veel te beluisteren. Iedereen kent de Dance Macabre van Saint Saens van het spookhuis, of ‘African Beat’ van Bert Kaempfert waarvan je op youtube een mooie akoestische versie kunt horen. Daarnaast hoor je overal prachtige parkmuziek. Mijn persoonlijke favoriete muziekstuk is de uitgeklede versie van het thema van ‘De Vliegende Hollander’, dat je hoort voordat je de haven binnenvaart. Het is zonde dat je dat stukje muziek alleen eventjes kunt horen als je alweer bijna moet uitstappen. In geen enkele winkel in het park is die muziek te koop.

Gelukkig voor liefhebbers van exclusieve Eftelingmelodieën zijn er fanatiekelingen die stukjes muziek opnemen en het op Youtube zetten. En wil je die exclusieve stukjes muziek horen, klik dan even op wat linkjes. Veel plezier.

CC foto: Jeroen Kransen