Deliciously Ella: ‘Ik kon helemaal niet koken toen ik aan mijn foodblog begon’

Ze is pas 24, maar geldt in de UK al jaren als autoriteit op het gebied van gezonde voeding. En nu komt Ella Mills, oftewel succesblogger en Instagramgrootheid Deliciously Ella, alweer met haar tweede kookboek. In ‘Deliciously Ella – Elke dag’ laat de op en top Britse zien hoe je zonder al te veel moeite een gezond maaltje op tafel tovert. VIVA’s Michelle, die zelf niet bijster vaak in de keuken te vinden is, vloog naar Londen om Ella persoonlijk om tips te vragen.

Gefeliciteerd met je tweede boek! Waarom een receptenboek voor elke dag?
“Veel mensen associëren gezond eten met een aantal zaken: het is heel duur, er zijn veel onbekende ingrediënten voor nodig die niet in de supermarkt te krijgen zijn en het kost veel tijd. Mijn doel voor ‘Deliciously Ella – Elke dag’ was om deze vooroordelen te tackelen. Je hoeft helemaal niet naar ‘health-winkels’ om een gezonde leefstijl aan te houden. Ingrediënten als zoete aardappels, zilvervliesrijst, wortels en bonen vind je in elke supermarkt. Ook staan er recepten in mijn boek die je voor grote groepen mensen kunt bereiden. Wat je overhoudt kun je in porties in de diepvries stoppen; bespaart je een heleboel kosten.”

En hoe bespaar je dan tijd? Als ik thuiskom na een lange werkdag, heb ik geen zin om nog een uur in de keuken te staan hakken en snijden.
“Snap ik helemaal! Zelf ben ik dol op koken en zelfs ík heb er soms geen zin in. Daarom heb ik een speciaal hoofdstuk gemaakt voor mensen die tijd willen besparen. Met makkelijke gerechten voor doordeweeks, die met een aantal ingrediënten in een handomdraai te maken zijn.”

Ik vind het lastig om constant iets nieuws op tafel te toveren en val al snel in herhaling. Hoe kom jij aan inspiratie?
“O, ik heb precies hetzelfde hoor! Dan denk ik: dat is lekker makkelijk en snel, en twee weken later ben ik het gerecht helemaal beu omdat ik het te vaak gegeten heb. Ik denk dat het helpt om af en toe compleet nieuwe ingrediënten te kopen en uit te proberen. Hiermee dwing je jezelf anders te eten dan je gewend bent. Maar dat hoeft echt niet altijd hoor, je moet er een goede balans in zien te vinden. Soms iets nieuws en soms iets makkelijks dat je al kent en lekker vindt.”

Je begon in 2012 met bloggen en inmiddels heb je twee boeken op je naam, een eigen app, een eigen restaurantketen en worden je befaamde ‘energy balls’ in heel Groot-Brittannië verkocht. Heb je dit alles van tevoren gepland?
“Oh my god, nee! Ik ben begonnen met een gezonde lifestyle nadat er bij mij posturale orthostatische tachycardie syndroom werd geconstateerd. In die tijd worstelde ik met een depressie en hing dagen doelloos voor de tv ‘Keeping up with the Kardashians’ te kijken. Om mezelf weer op een goede manier bezig te houden, ben ik begonnen met bloggen. Ik wilde mijn gezonde lifestyle doorzetten en dus bedacht ik manieren om dit mogelijk te maken. Zo is het allemaal begonnen. Het was natuurlijk ontzettend leuk om te zien dat mensen mijn blog écht gingen volgen. En zelfs toen ik mijn eerste boek uitbracht, ging ik er vanuit dat misschien een paar mensen ’m zouden kopen… Ik had nooit verwacht dat het zo’n succes zou worden. Het is een interessant en verrassend traject geworden.”

Heb je met zo’n druk leven niet júist de behoefte om soms eens voor een take away-hap te kiezen?
“O, natuurlijk. En mijn man en ik hebben ook een favoriet Indiaas restaurant waar we graag heen gaan als we geen zin hebben om te koken. Maar ik kies dan wel voor een gerecht met bijvoorbeeld veel groenten. Ik probeer nooit tarwe te eten.”

Is het met een dieet als het jouwe lastig om uit eten te gaan?
“Overal waar ik kom, probeer ik er rekening mee te houden. Geen tarwe betekent voornamelijk dat ik geen brood eet. Daarbij probeer ik ook zuivel en witte suiker te mijden. Als je eenmaal weet waar dat allemaal in zit, is het niet zo moeilijk. Tuurlijk zijn sommige situaties niet ideaal, als er bijvoorbeeld weinig te kiezen valt aan gerechten. Maar je moet ook realistisch zijn. De balans vinden tussen mijn eigen gezonde gerechten thuis en het uit eten gaan in restaurants, waarvan ik niet altijd weet wat er in mijn eten zit. Ik probeer het dan los te laten. Ik wil dan vooral een leuke tijd hebben met vrienden.”

Over vrienden gesproken: wat vinden zij en je familie van je business?
“Nu vinden ze het te gek, maar in het begin lachten ze me erom uit. Toen ik mijn moeder over mijn blogplannen vertelde, reageerde ze met: ‘Maar… jij kan helemaal niet koken!’ En dat klopte ook. Ik leefde op pasta pesto en Ben & Jerry’s. Toen ik begon te experimenteren, ontdekte ik pas hoe lekker groente is. Overigens wil ik niet de wijsneus uithangen bij mijn vrienden en familie. Ik kook graag voor ze, maar ga dan écht niet uitleggen waarom het allemaal zo belangrijk en gezond is. Daarbij is voeding heel persoonlijk. Ik kan iets lekker vinden, terwijl jij dat niet vindt. Het belangrijkste is dat je naar je lichaam luistert.”

Begin dit jaar ben je getrouwd. Nu moet je me toch eens vertellen hoe je een man aan een vegan dieet krijgt.
“Hij is heel makkelijk, gelukkig! Ik hoor hem er eigenlijk nooit over. Thuis eet hij gezond met me mee, maar als hij uit eten gaat eet hij heus weleens dingen die minder gezond zijn. Dat maakt het voor hem makkelijk vol te houden. Ik leg hem niets op, en dat werkt. Als hij tijdens een etentje in het weekend ijs als dessert wil bestellen, dan moet hij dat lekker doen. Eten we op maandagavond wel weer gezond.”

Benieuwd naar wat ze maakt? Deze week lees je in VIVA een voorpublicatie van ‘Deliciously Ella – Elke dag’ met drie makkelijk te maken recepten om de nazomer mee af te sluiten.

Wie: Ella Mills (24)
Wat: Ondernemer, foodblogger, schrijfster
Instagram: 948.000 volgers
Boeken: ‘Deliciously Ella’ en ‘Deliciously Ella – Elke dag’ (via Uitgeverij Kosmos)

Bestel ze hieronder!

Dliciously Ella - €20
Dliciously Ella – €20
elke-dag-ella
Elke dag Ella – €22,50