VIDEO: Een dag zonder make-up

Ik draag elke dag make-up. Altijd. Alleen bij hoge uitzondering sla ik een dag over: op een luie zondag of als ik ziek ben, maar het liefst draag ik elke dag een complete look. Ik word gelukkig van mascara en eyeliner op mijn ogen en een mooie highlighter op mijn wangen.

Door Elfi Voorhuis


Deze week probeerde ik het: een dagje zonder make-up de deur uit. Niet omdat ik per se mee wil doen aan de #nomakeup trend, maar omdat ik vind dat ik dat ook gewoon moet kunnen, een dagje zonder.

Het eerste voordeel van mijn blotebillengezicht ondervond ik meteen al: ik kon een half uur langer in mijn bed blijven liggen. Alhoewel ik langer slapen altijd erg kan waarderen, keek ik toch met een beetje heimwee naar de producten op mijn bureau. Dag eyeliner, ik mis jou ook.

Mijn vriend had de dag van zijn leven. Hij aanschouwt mij vaak genoeg zonder make-up en vindt altijd dat ik me een beetje aanstel als ik me weer compleet opmaak voor een tripje naar de supermarkt. “Ben je ziek?” vroeg hij. Ik besloot er maar niet op te reageren.

Op weg naar de redactie viel me op dat niemand gek naar me keek, behalve de man die ik elke ochtend op het station tegenkom. In het Engels sprak hij plechtig: “Are you having a rough morning?” Ik knikte hem toe. “A very rough morning indeed.”

Eenmaal aangekomen bij VIVA wachtte ik gespannen de reacties van mijn collega’s af, maar niemand zei iets. Totdat iemand het ineens opmerkte, toen durfde de rest ook iets te zeggen. “Ik dacht al dat er iets anders was, maar ik vond het zo ongemakkelijk om het te zeggen. Misschien doe je dat wel vaker, of hoort het zo.” Vervolgens werd ik overladen met complimentjes over mijn #nomakeup gezicht, maar zelf schrok ik toch telkens een beetje wanneer ik in de spiegel keek.

Maar er gebeurde eigenlijk niks geks. Mensen keken niet anders naar me, niemand schrok van me. Een oude klasgenoot die ik tegenkwam moest wel twee keer naar me kijken voordat ze me herkende, dat was een tikje ongemakkelijk. Maar mensen die ik niet kende, gingen me er niet anders door behandelen.

Ik kwam tot de conclusie dat een dagje zonder make-up helemaal niet zo erg is en dat ik mezelf ook leuk vind zonder make-up. Of ik morgen weer make-up opdoe? Zeker weten. Want ook al vind ik mezelf prima zonder, ik vind mezelf toch net iets leuker mét mijn winged eyeliner.

dag zonder make-up

Onze beautyjournalist Conny Troost liet voor VIVA 13 zeven dagen lang haar make-up op haar badkamerplankje staan. Benieuwd hoe dat ging? Je kunt VIVA 13 online bestellen of lees het artikel op Blendle.