VIDEO: Liza Sips: “Ik zie mezelf niet als een topauteur”

Ze acteert, presenteert, springt van duikplanken en schrijft tegenwoordig ook. Haar debuut, de jeugdroman ‘Soapsop’, gaat over een jong meisje dat in de soapwereld terechtkomt. Een wereld die Liza Sips (24) zelf maar al te goed kent.

Actrice wordt schrijfster. Die hebben we eerder gehoord. In welk opzicht ben jij anders?

“Er zijn natuurlijk veel bekende mensen die iets schrijven: de één een roman, de ander een boek vol make-uptips. ‘Soapsop’ is voor jongeren tussen de twaalf en zestien jaar, en voor die doelgroep zijn er niet veel boeken. Ik ben best wel zenuwachtig nu het uitkomt, ik heb geen idee wat ik kan verwachten.”
Ben je bang dat het afgefakkeld wordt, want: geen serieuze schrijfster? “Eigenlijk niet. Ik zie mezelf ook niet als topauteur die een zwaar literair werk heeft afgeleverd. Het is niet mijn intentie geweest om een boek te schrijven dat bij volwassenen in de smaak valt. Het is leuk voor meiden en jongens die onder meer geïnteresseerd zijn in het soapwereldje. Als mensen daar heel kritisch over willen zijn, dan mag dat.”

Welke smeuïge inside details over de soapwereld kunnen we verwachten?

“Wat het met je doet als je als jong meisje bekend wordt. Dat is heftiger dan mensen vaak denken. Terwijl mijn vriendinnen nog op school zaten en bij hun ouders woonden, had ik een eigen appartement en ging ik om met veel oudere ‘Goede tijden, slechte tijden’-collega’s. In die periode heb ik me soms eenzaam gevoeld. Ik werd in één klap volwassen. Het heeft me gevormd.”

Hoe kijk je terug op je tijd als soapie? Was het leuk? Of eerder hersenverwekend?

“Het is allesbehalve hersenverwekend om in een soap te spelen, het is alleen maar knallen. Je kunt absoluut niet met een kater op je werk verschijnen, en ziek zijn is uit den boze. Ik weet nog dat ik na ‘Goede tijden’ een film draaide en op de set vaak dacht: wat gaat dit langzaam, jongens! Bij een soapserie wordt alles in een versneld tempo gedaan, het is echt bikkelen.”
Daarom worden er natuurlijk ook zo veel drugs gebruikt. Of is dat kul? “Die verhalen heb ik ook wel eens gehoord, maar ik heb dat met collega’s nooit meegemaakt. Ook niet op feestjes. Misschien omdat ik destijds een broekie was, maar tot op heden heeft nog nooit iemand mij drugs aangeboden. Misschien omdat iedereen denkt: dat doet zij toch niet, daar is ze veel te keurig voor, haha.”
Heb je wel eens een affaire met een tegenspeler gehad, zoals de hoofdpersoon? “Nee, nooit. Ik speelde twee jaar lang een stel met Ruud Feltkamp, en we waren heel close, maar er is nooit iets gebeurd. Het was een beetje als bij twee middelbare scholen in dezelfde stad: de leuke jongens zaten altijd op de andere school. Zo was het bij ons met ‘Onderweg naar morgen’: ik keek meer naar de mannen die daarin speelden, de kerels in ‘Goede tijden’ zag ik als familie.”

 In de Video reageert Liza alvast op vijf stellingen.. Het hele interview met Liza lees je in VIVA 3 – nu in de winkel!

INTERVIEW MADELIEF PRIEM | FOTO‘S SJOERD GEUKE