Alcohol en sex: een goede combi?

alcohol en sex

In VIVA Pillow Talk nemen de koppels geen blad voor hun mond wat betreft hun ervaringen met alcohol en sex. Hoewel de stellen al lieten doorschemeren dat dit niet altijd een succes is, zetten wij de feiten voor je op een rijtje.

Alcohol en sex lijken vaak een goede combinatie: je hebt meer zin in een avontuurtje tussen de lakens en door de verdovende werking van alcohol vallen je remmingen weg. Alleen maar voordelen dus, of lijkt dat maar zo?

Wanneer een vrouw een slok op heeft, krijgt zij een hogere oestradiol- en testosteronspiegel. Simpel gezegd: ze krijgt meer zin in sex. Omdat alcohol je ook minder onzeker maakt, gebeurt het nog weleens dat je onder invloed verdergaat dan je in nuchtere toestand zou doen. Nieuwe standjes of het vergeten van een condoom, met alle gevolgen van dien.

Bij mannen verlaagt de testosteronspiegel juist. De heren hebben dan nog wel voldoende van dat hormoon in hun bloed om zin in sex te hebben, maar de verlaagde testosteronspiegel zorgt ervoor dat een erectie of zaadlozing een stuk minder soepel gaat.

Langdurig overmatig alcoholgebruik

In slaap vallen tijdens de sex of een minder spannende vrijpartij, daar kunnen we nog wel mee leven. Maar wanneer je langdurig veel alcohol gebruikt, zijn de gevolgen een stuk heftiger. Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat alcohol de kwaliteit van sperma behoorlijk kan beïnvloeden. De hoeveelheid kan minder worden, de beweeglijkheid kan afnemen, er kunnen veranderingen optreden in het erfelijkheidsmateriaal, de zaadcellen kunnen veranderen van grootte en de zaad-ei-versmelting kan geremd worden. Impotentie kan het gevolg zijn van langdurig overmatig alcoholgebruik. Bij vrouwen neemt de intensiteit van het orgasme sterk af, of is er zelfs een onvermogen om een orgasme te krijgen.

Beeld: iStock