Strand-etiquette

We hebben er al even van mogen proeven. Warme dagen die vragen om een bezoekje aan het strand. Hoewel het nu nog een tikje fris is kunnen we vast uitkijken naar de tijd dat de bikini’s en speedo’s weer uit de kast mogen.

Lekker naturel
Een aantal diehards deed afgelopen weekend al een poging en trotseerden onze woeste Noordzee, met stijve tepels en kippenvel. En dan gillend terug het strand op rennen, op zoek naar een thermodeken. Maar als straks de temperaturen wat aantrekken, evolueert de hele Europese kuststrook in een, zwetende, ingeoliede mensenmassa. En dan heb je nog de groep ‘toplessgangers’. Lekker naturel in een broekje, zonder tanline, of op het randje van ordinair?

Gelijkheid?
Voor beide is wat te zeggen. Het is tenslotte je eigen keuze. Als jij je zelfverzekerd genoeg voelt om iets bloter te gaan, heb je daar het volste recht toe. Een man kan ook in minimale hoeveelheden stof op het strand gaan liggen. Geen haan die er naar kraait. Niet dat je dáár altijd ‘vrolijk’ van wordt. Maar toch. Mensen die zich opgelaten voelen door een beetje meer naakt moeten hun ogen maar afwenden. Het is 2011! Of zijn we langzaam maar zeker bezig alles om te dopen naar een nudistenstrand?

Oben ohne
Ik kan me nog van die Duitse echtparen herinneren op vakantie in Spanje. Waar meneer zich, met zijn kanon van een bierbuik en te kleine ballenknijper, zat te vergapen aan het jonge schoon. Waar mevrouw, met haar cupmaat L als bekerhouder, een kruiswoordpuzzel zat op te lossen. Naast dat dit een shocking beeld is, werkt het misschien ook ongepast gedrag in de hand. Joke, van Man bijt hond, vindt al die blote tieten helemaal niets. Ze vindt dat het op het randje van porno zit. Dat heeft alles te maken met normen en waarden, volgens Joke.

Maar heeft Joke, met haar weinig genuanceerde mening, gelijk? Er zijn stranden waar het verboden is om topless te liggen. Je kunt het vrijheidsbeperking noemen of juist een vorm van fatsoen. Eén ding is zeker, de meningen zijn erg verdeeld.

CC foto: papalars