VIDEO: ‘Het schijt, het pist, het spuugt’ zong Katinka Polderman (en nu heeft ze zelf een baby)

Katinka Polderman (35) zong in haar cabaretprogramma’s gekscherend over  baby’s en nam ouders op de schop. Nu is ze zelf moeder en kan ze geen genoeg krijgen van haar zoon Bram (9 maanden). In VIVA Mama een verhelderend interview.

Tekst Fleur Baxmeier | Foto’s Rachel Schraven

“Ik zong dat soort liedjes niet omdat ik wilde shockeren,” grinnikt ze. “Het kwam voort uit het feit dat kinderen vooral opvallen als ze vervelend zijn. Ik wilde een beetje de draak steken met de blinde liefde die vaders en moeders hebben voor hun kind. Die ik nu zelf ook heb, haha.”

Je zong onder meer over het nut van baby’s, dat je ze voor alles kunt gebruiken: als 
bijzettafeltje, als schoorsteenveger. Hoe kijk je nu terug op zo’n lied?

“Ik zou het zo weer zingen. Juist omdat ik nu zelf moeder ben. Liedjes over baby’s en kinderen zijn daardoor alleen maar relevanter geworden. Ik kan er een verhaal omheen vertellen en meer relativeren: maar ik vind baby’s toch wel lief.”

In een interview zei je ooit: ik heb een hekel aan baby’s en kleine kinderen. Wanneer kwam het omslagmoment?

Lachend: “Jeugdige onbezonnenheid, die opmerking. Er was niet echt een omslagmoment. Je hebt vrouwen die zeggen: ‘Ik móét een kind.’ Ze voelen een sterke drang om moeder te worden. Ik dacht meer: het lijkt me ooit leuk, een kindje. Het hoort er toch bij en het leek me iets wat mijn leven zou verrijken. En dan ben je ineens 34 en moet het toch een keer gaan gebeuren.”

Benieuwd naar het hele interview met Katinka Polderman? Je leest het in VIVA Mama 7. Het blad ligt nu in de winkel of kan je hier online bestellen.