Zelfstandigenaftrek

Deze week gaan we van start met de eerste kennispartner op Viva.nl. Een kennispartner geeft informatie en helpt je met jouw vragen. We trappen af met belastingdeskundige Monique, die maandelijks een nieuw belastingthema zal aansnijden.

Voor me staat een sip kijkende dame. “Al dat harde werk, waarvoor!” valt ze uit. Belerend wijs ik haar erop dat belasting betalen uiteindelijk iedereen ten goede komt. Je draagt bij aan de overheid, aan de gezondheidszorg, de infrastructuur en wat al niet meer…

Klaagzang
“Jij hebt makkelijk praten met je strakke kantoor en bijbehorende pak. Waarom moet het dan zoveel zijn?”, vervolgt ze haar klaagzang. “Om hoeveel geld gaat het?”, vraag ik haar een beetje brutaal. “Nou, zo’n € 5.000 en dat voor iemand die pas net begint met haar zaak”. Dit laat ik even op me inwerken en dan vraag ik haar om dieper in te gaan op de specifieke kwestie. Op een heel andere toon steekt ze van wal.

Kakofonie
“Zo’n twee jaar geleden heb ik met een vriendin een haakworkshop gevolgd. De mooiste dingen kun je hiervan maken zo moet je weten!” Dit wist ik inderdaad niet, maar als ik zo naar haar kijk lijkt het wel of je alles kunt haken. “Omdat we zoveel produceerden, hebben de dames hun stukken op internet gezet voor de verkoop. Het loopt sindsdien storm. De productie moest zelfs worden opgeschroefd.”

Bijna al haar tijd gaat zitten in het haken, het onderhouden van de webshop of het bezoeken van beurzen. Terwijl ze praat, stalt ze tal van haar haakwerken uit op mijn bureau dat nu bestaat uit een kakofonie van kleuren.

Aan de hoge kant
“Deze loopt als een trein” zegt ze, mij een rode lap met franjes in de handen duwend. “Een hoes om je telefoon te beschermen” vertelt ze hopelijk niet naar aanleiding van mijn verbaasde uitdrukking. Even ben ik uit het veld geslagen door haar waterval aan woorden en stoffen. Maar al snel kan ik met aan haar grenzend enthousiasme vertellen dat die € 5.000 waarschijnlijk aan de hoge kant is.

Tegemoetkoming
De zelfstandigenaftrek en de startersaftrek zijn voor haar zo nieuw als voor mij het item met franjes. Ik leg haar uit dat ze waarschijnlijk door de belastingdienst aangemerkt wordt als ondernemer en dat voor ondernemers en zeker voor starters tegemoetkoming voor hun belastinglast bestaat. Als ze minimaal 1225 uur aan haar werkzaamheden ten aanzien van de webshop, het haken zelf en andere gerelateerde zaken besteedt, komt ze al gauw in aanmerking voor een aftrek van € 7.280 (gemaximaliseerd met de winst die ze in een jaar heeft behaald). Het bedrag dat ze verschuldigd is aan de belastingdienst wordt hierdoor aanzienlijk minder. Ze heeft mijn relaas aangehoord en in haar ogen komt eerst een twinkeling en vervolgens een bedenkelijke blik.

Last van schouders
“Dit klinkt me als muziek in de oren”, zo zegt ze, “maar hoe moet het dan met de overheid, de gezondheidszorg en onze infrastructuur?” Al snel heeft ze daar een oplossing voor bedacht. Lachend zegt ze dat ze dat dan maar aan mij moet overlaten! Blij en met een last van haar schouders, begint ze haar frutsels in te pakken. Als ze bij de rode lap aankomt en mijn zichtbaar bedremmelde gezicht ziet, reikt ze me die aan met de woorden: “voor jou, dan wordt het hier ook wat minder strak.”


Monique is belastingdeskundige en kennispartner van Viva.nl. Maandelijks blogt zij over een belastingthema. Het thema van volgende maand zal zijn: schenkingen.


Heb jij vragen over de zelfstandigenaftrek? Monique helpt jou met je vragen in dit forumtopic.

 

Disclaimer : De beschreven situaties zijn gebaseerd op fictie en bieden geen garantie voor uitkomsten in andere/vergelijkbare gevallen.

 

 

Foto: Viva