Wat zet je op een geboorte-felicitatiekaartje?

geboorte-felicitatiekaartje

Bij de geboorte van een kind hoort natuurlijk het versturen van een geboortekaartje. Maar bij het ontvangen van zo’n kaartje komt ook een verantwoordelijkheid kijken, want je wilt er toch leuk op reageren. Dat kan alleen nog best lastig zijn, zeker als het kaartje afkomstig is van iemand die je niet heel goed kent. Wat schrijf je op een geboorte-felicitatiekaartje? Deze vraag verscheen ook op het VIVA-forum. En samen met de forummers kunnen wij je verder helpen.

Geboorte-felicitatiekaartjes overload

Gemiddeld worden er per jaar in Nederland zo’n 180.000 baby’s geboren. Dat zijn dan natuurlijk een heleboel geboortekaartjes. Bij een beste vriendin, zus of goede collega lukt het vaak nog wel om een leuke reactie te bedenken. Maar dat wordt al een stuk lastiger wanneer het kaartje afkomstig is van een verre nicht, oppervlakkige kennis of vriendin die je al jaren niet meer hebt gezien. Uiteindelijk zit je vervolgens lange tijd naar het geboorte-felicitatiekaartje te staren, zonder inspiratie of een goed idee voor een leuke reactie. Herkenbaar? Niet gevreesd. Wij kunnen je verder helpen.

Wat adviseren de forummers?

Ten eerste is het belangrijk om te laten weten dat je blij bent met het kaartje. Degene die het stuurt wil toch haar geluk met jou delen en het is  fijn als er een enthousiaste reactie komt. Zet er meer op dan alleen een felicitatie. Afhankelijk van de aard van de relatie is het leuk om een herinnering op de halen die jullie samen hebben gedeeld. Dat maakt de reactie persoonlijker en minder standaard. Wens diegene dan vervolgens veel leuke, nieuwe herinneringen toe. Als het gaat om een verwaterd contact of een redelijk oppervlakkig contact dat je graag zou versterken, kun je dit gebruiken in je reactie. Zeg dan dat je graag een keer komt kijken. Heb je geen behoefte aan meer contact, houd het dan gewoon bij een leuke felicitatie.

Enkele concrete voorbeelden van de forummers:

  • “Gefeliciteerd met je nieuwe wekker.” 
  • “Wat leuk om te lezen dat je zoon/dochter geboren is. Ik wens jullie heel veel geluk, gezondheid en plezier toe en ik kom snel een keer kijken.”
  • “Van harte gefeliciteerd met de geboorte van …. . Ik zou je binnenkort graag een keer in het echt feliciteren. Wanneer komt het uit?”
  • Je kunt ook kiezen voor een kort gedichtje, zoals bijvoorbeeld: “Opeens is het wiegje, gevuld met een kleine uk. Ik wens jullie veel plezier samen, en ook heel veel geluk.”

Heb jij zelf nog een goede tip? Log in en praat mee!

»Praat mee op het VIVA Forum «

Meer lezen?: Vaccineren tegen kinkhoest? Doen zegt de arts!