Boekrecensie: De eetclub + winactie

Wat als je vrienden geen échte vrienden blijken te zijn? En alles om je heen uiterlijke schijn is? Wees maar blij dat je niet bij  ’De eetclub’ van Saskia Noort hoort.

Wereld van bedrog, overspel en zelfs moord
Op een koude winternacht gaat een villa in vlammen op. Evert Struyk, gelukkig getrouwd, vader van twee kinderen en succesvol zakenman komt daarbij om het leven. Zijn vrouwen en kinderen weten ternauwernood te ontsnappen. Hun vriendenclub ‘De eetclub’ is geschokt en verbijsterd.geen

Babette, de vrouw van Evert, wordt opgevangen door haar vriendin Karen. Al gauw komt Karen tot de ontdekking dat de vriendschappen binnen de eetclub niet zo onvoorwaardelijk zijn als ze leken. Langzaam maar zeker wordt het voor Karen duidelijk dat bepaalde mensen belang hebben bij de dood van Evert…

Een boek vol uiterlijke schijn
Schrijfster Saskia Noort heeft de luxe schijnwereld met liters wijn, wilde feestjes en peperdure strandvakanties overtuigend neergezet. Ik moet er niet aan denken om in zo’n wereld terecht te komen! Het is allemaal zo nep.

De vele personages in het boek maken het verhaal wel een beetje warrig. Ik heb regelmatig moeten terugbladeren omdat ik dacht: “Wie is dat ook alweer?”. Dit komt ook omdat ze niet diep zijn uitgewerkt, het blijven vage figuren.

Vergeten einde
Volgens mijn bibliotheekpas had ik dit boek al een keer gelezen, maar het einde was ik alweer vergeten. Dat is meestal geen goed teken. Bij een écht goed boek staat het einde in je geheugen gegrift. Ik vond wel dat de dader iets te snel bekend werd gemaakt in het boek. Maar toch bleef ik doorlezen tot het einde, de spanning knaagde aan mij.

Het boek is niet één van mijn grote favorieten, maar als je zin hebt in een literair tussendoortje zit je met ’De eetclub’ wel goed.

Winnen!
Ik ben nu wel heel erg benieuwd geworden naar de film ‘De eetclub’ met Angela Schijf, Birgit Schuurman en vele anderen. De recensies zijn niet bepaald positief en het einde is ook nog eens veranderend, voor mij zijn dat extra redenen om er juist heen te gaan. Ook benieuwd? Op facebook.com/Vivaonline kun je 5×2 kaarten winnen voor de film ‘De Eetclub’ en een Eetclub kookschort!

PS Culiblogger Sam vertelt morgen over haar eetclub. Is deze net zo geheimzinnig als die uit het boek?

CC foto: ciccioetneo