Boekrecensie: De Japanse Minnaar

In bed, op de bank, in de trein, op de wc. Vijftien vrouwen hebben het boek ‘De Japanse minnaar’ meegenomen naar hun favoriete leesplek en waanden zich daar in Oosterse sferen. Hebben ze het boek in één ruk uitgelezen of moesten ze zich er doorheen worstelen?

‘De Japanse minnaar’ in ‘t kort
Maleisië, midden vorige eeuw. Het boerenmeisje Parvathi wordt uitgehuwelijkt aan een rijke weduwnaar, die haar schaamteloos mishandelt. Na zijn dood moet Parvathi zijn zoon en stiefdochter alleen opvoeden. Wanneer Maleisië wordt bezet door de Japanners is Parvathi gedwongen de bescherming van een Japanse generaal te accepteren. Elke nacht gaat ze naar hem toe. Langzaam verovert Hatori haar hart en samen met hem ontdekt Parvathi haar eigen seksualiteit. Tot haar Japanse minnaar opnieuw naar het front wordt geroepen…

Wat vonden onze recensenten?
Peggy: “Soms kan een schrijver zo beeldend schrijven en is het verhaal zo pakkend dat je niet kunt wachten tot het verfilmd wordt. En dat doet Rani Manicka met ‘De Japanse minnaar’!”

Wendy: “Persoonlijk heb ik moeite met de titel: De JAPANSE MINNAAR. Die doet vermoeden dat dat het hoofdonderwerp is van het boek. Aangezien de Japanse minnaar pas halverwege het boek verschijnt en ook redelijk snel verdwijnt, vind ik dit misleidend.”

Lianne: “Het boek boeide mij van begin tot het eind. Je wordt er in mee gesleurd en het is gedetailleerd beschreven, waardoor je Parvathi goed leert kennen en begrijpen.”

Eva: “Het begin was veelbelovend, maar het was niet meer goed genoeg om tot het eind te boeien.”

Loes: “De liefde wordt mooi omschreven, daar zouden wij soms wat van kunnen leren.”

Andel: “Het verhaal stond zo ver van me af, dat ik vaak wel een knop in mijn hoofd moest omzetten om te geloven in het verhaal. Maar als dat gebeurd was, kon ik eindeloos wegdromen bij de prachtige omgeving, de bijzondere gebruiken in het rijke oosten, en de mensen die op hun eigen manier toch zo veel te zeggen hadden.”

Marjon: “Historie, Maleisië, (bij)geloof en liefde komen hier samen. Een ontzettend mooi boek dat je in één keer uit kunt lezen.”

Het gemiddelde cijfer: 7.1

Boekenwurm gezocht!
Lijkt het jou ook leuk om een boek te recenseren? Geef je dan op voor Viva’s boekenclub. Wij selecteren uit alle deelnemers een aantal lezeressen die het boek thuisgestuurd krijgen. Na een aantal weken vragen wij jou een korte recensie over het boek te schrijven en het boek een cijfer te geven. Aan het einde van de maand vinden jullie op Viva.nl een samenvatting van alle reacties in een blog. Zo weet iedereen of het boek een aanrader is of niet.

geenPS: De Boekenclub heeft sinds kort een vast panel. Je hoeft je maar één keer aan te melden voor de Boekenclub, daarna kom je iedere editie van de Boekenclub in aanmerking voor het schrijven van een recensie! Vergeet vooral niet je favoriete genre(s) aan te vinken, op deze manier lees je altijd een boek dat bij je past.

CC beeld: The House of Books