Boekrecensie: “Nieuwe handen”

Hoewel het boek “Nieuwe handen” al een behoorlijke tijd in de schappen ligt, is het toch een vermelding in de boekenclub waard.

Vechten voor haar leven
De vreselijke brand in café “Het Hemeltje” in Volendam is bij iedereen bekend. In 2001 kwamen hierbij veertien jongeren om het leven en meer dan 200 mensen raakten ernstig gewond. Gerie Smit was een van de gewonden. Ze heeft lange tijd in het ziekenhuis gelegen met ernstige brandwonden en heeft moeten vechten voor haar leven.

Brandwondenslachtoffer
In het boek “Nieuwe handen” vertelt Gerie haar bijzondere verhaal. Ze vertelt hoe ze van levenslustige, verliefde tiener veranderde in een brandwondenslachtoffer die moest leren haar leven weer op te pakken. Ze beschrijft de avond van de brand en haar zware tijd in het brandwondencentrum. Het mooiste aan haar verhaal vind ik de eerlijke en gedetailleerde beschrijving van haar frustraties en emoties.

Nuchter en eerlijk
Gerie beschrijft op een hele bijzondere manier hoe gefrustreerd ze was omdat niemand antwoord gaf op haar prangende vragen. Zo wilde Gerie weten hoe het met de andere jongeren ging die op die beruchte avond ook in “Het Hemeltje” waren. Haar psycholoog besloot dat het beter was dat ze niets wist en juist deze onwetendheid frustreerde Gerie enorm. Dit zorgde ervoor dat ze niet altijd makkelijk was tegenover haar ouders en haar omgeving.  Ik vind het knap dat Gerie dit zo eerlijk durft te beschrijven.

Het verhaal wordt erg nuchter verteld maar wel op een manier waardoor het lijkt alsof je zelf de hoofdpersoon bent. Door dit boek kom je er pas echt achter hoe heftig deze brand voor de jongeren en hun naasten moet zijn geweest.

Nog uitgebreider
Wat ik persoonlijk minder aan het boek vind, is dat ik sommige dingen nogal summier beschreven vond. Bijvoorbeeld de periode na haar ontslag uit het brandwondencentrum, wanneer ze haar normale leven weer probeert op te pakken. Wat mij betreft had dit nog veel uitgebreider beschreven mogen worden. Maar misschien is dat juist een teken dat ik het een mooi boek vond en dat ik het nog lang niet uit wilde hebben.

Gerie Smit
Gerie Smit debuteerde in 2009 met haar boek “Nieuwe handen”. Tegenwoordig is ze redacteur bij RTV Noord-Holland.

CC foto: Yorkville