Column 9: Je persoonlijke handleiding

sony6.jpg

Deze column is geschreven door Bo van Houwelingen

Ik heb een heel handig boek. Je kunt het gewoon op Internet bestellen en dan wordt het voor jou persoonlijk gemaakt en bij je thuis bezorgd. Mijn boek heet “Levensproblemen van Bo – Alle oplossingen van A tot Z”.

Op een avond zat ik toevallig met een levensprobleem. Ik bevond me ineengeklemd tussen de bar van een club en een leuke jongen. We voerden een diepzinnig gesprek over de zin van het leven en concludeerden dat de zin van het leven eigenlijk neerkwam op veel drinken en dan met vreemden aan de bar in een club zoenen enzo. Vlak voor het moment suprème, de ogen waren al dicht en lippen vol verwachting getuit, wist ik het weer. Ik had een vriendje. Wat nu te doen? Zoenen met Leuke Jongen en morgen wel weer verder zien? Of me netjes gedragen en als de wiedeweerga naar huis om bij vriendlief in bed te kruipen? ‘Excuseer’ murmelde ik tegen Leuke Jongen, ‘even naar het toilet’. Gesetteld op de wc-bril haalde ik mijn boek uit mijn tasje. Ik bladerde snel door naar de V van Vreemdgaan. ‘Lieve Bo’, stond er. ‘Je bent op dit moment waarschijnlijk dronken. Je hebt een vriend. Je maakt hem verdrietig door vreemd te gaan. En onthoud dat vreemdgaan altijd uitkomt. Altijd. Conclusie: Niet doen.’ Zo, dat was duidelijk. Een beetje teleurgesteld maar ook wel opgelucht nam ik met drie nette kusjes op de wang afscheid van Leuke Jongen en kroop een half uurtje later tevreden bij mijn vriend in bed.

Een andere keer zat ik rustig wat te drinken op mijn balkonnetje toen ik ineens niet meer wist wie ik was. ‘Wie ben ik? Wie ben ik!’ Riep ik in paniek vanaf het balkon naar wat kinderen die op straat aan het spelen waren. Ze haalden ongeïnteresseerd hun schouders en snottebellen op. Toen dacht ik gelukkig aan mijn boek en keek snel bij de I van Identiteit. Er stond: ‘Lieve Bo, jij bent zus en zo en die en die (ik zal jullie nu niet vervelen met de details). Zo zit je nu eenmaal in elkaar en dat is dat.’ Nou dat was dat inderdaad, gelukkig wist ik nu weer dat ik Bo was.

Dit boek bestaat niet natuurlijk, ik heb het maar gewoon verzonnen. Maar wat zou het af en toe fijn zijn hè, om echt een dergelijk boek te hebben. Met de oplossing voor elk probleem dat je in je leven tegenkomt. Wat je moet kiezen, waar je je geld aan uit moet geven, en wat je wel en juist niet moet doen. Want ik maak voortdurend de verkeerde keuzes, geef mijn geld uit aan schoenen in plaats van gezond eten, ik maak mijn vriendje wel verdrietig en ik weet ook nog steeds niet wie ik ben. Dus loop ik al tijden alle boekenwinkels en tweedehands boeken marktjes af, en surf ik urenlang op Internet. Wanhopig opzoek naar een handleiding voor het leven.

Lees ook de andere columns en stem!