Coosje Smid: ‘Ik kan goed doen alsof het goed gaat’

Coosje Smid is actrice en singer-songwriter, dochter van Ernst Daniel Smid en pas 22 jaar. Een paar maanden geleden verloor zij haar moeder aan kanker.

Eenzaam en onbegrepen
“Ik kan goed doen alsof het goed gaat. En soms gaat het ook wel. Laatst had ik een feest en vond ik het fijn om even weg te zijn. Om uit de realiteit te stappen. Ik wilde feesten en voelen dat ik leefde. De hele nacht lekker losgaan. Alleen luchtte het niet op. Het is vluchten en de pijn vooruitschuiven. Vanbinnen ben ik namelijk dood. Ik voel me eenzaam. Onbegrepen. Ik vind het moeilijk dat het leven gewoon doorgaat. Daarom trek ik me soms terug en wil ik me omringen met mijn moeders spullen. Ik heb een periode gehad dat ik haar kleren droeg. Ik dacht er niets bij, deed dat impulsief.”

Ontroostbaar
Coosjes vader, Ernst Daniel, is erg in zichzelf gekeerd. Daarover vertelt ze: “Alleen achterblijven was zijn grootste angst en dat is nu gebeurd. Hij is ontroostbaar. Een fragiele man. Laatst, toen we aan het hartenjagen waren, zei hij dat ie niet had geweten wat hij zonder ons moest. Hij praat veel over mijn moeder en ik troost hem als hij huilt. Ik heb het gevoel dat ik er voor hem moet zijn.”

Confronterend
“Mijn vader durft nog niet boven te slapen. Hun bed staat er nog hetzelfde bij als drie maanden geleden. Mijn moeders make-upspulletjes liggen op het nachtkastje en haar tas staat ernaast. Het is nog te confronterend voor hem. Daarom slaap ik elke avond bij mijn vader thuis. Hij op de bank, ik op een luchtbed ernaast. Ik vind dat fijn. Ik verzorg hem graag, maar op een gegeven moment moet daar verandering in komen. Dan wil ik weer het kind zijn en dat mijn vader mijn vader is. Niet andersom. We moeten door, verder met leven. Weer kunnen praten over normale dingen. Over verbroken relaties, nieuwe schoenen en domme feestjes in plaats van dat zware gelul. Anders blijf ik in de ellende hangen. En dat wil ik niet. Ik heb mijn moeder namelijk beloofd door te gaan zodat ze trots op me kan zijn.”

Lees het volledige interview in Viva 52 die vanaf woensdag 19 december in de winkels ligt.