De solovlucht van Janne Schra

Janne Schra (31) was acht jaar lang de frontvrouw van Room Eleven, maar treedt tegenwoordig op onder haar eigen naam. Haar nieuwe titelloze album werd op 11 januari gepresenteerd. Aan Viva vertelt Janne hoe blij ze is nu ze solo gaat.

Op haar 28e vloog Janne van Japan naar Zuid-Afrika en door naar Canada. De band Room Eleven was op zijn hoogtepunt. Toch voelde Janne zich niet gelukkig. “Mijn lichaam schreeuwde: hou ermee op, neem rust. Mijn reservoir begon leeg te raken.”

Ze stapte uit de band en richtte Schradinova op, een nieuw muzikaal project. Twee jaar later treedt ze op onder haar eigen naam. En dat is niet altijd makkelijk. “Veel mensen kennen Room Eleven, maar weten niet wie ik ben. Ik moet grotendeels weer van voor af aan beginnen.”

Masker af
“In het voorprogramma van de Amerikaanse singer-songwriter M. Ward zong ik een paar liedjes in een klein theater in Utrecht. Ik durfde me kwetsbaar op te stellen en voelde me daardoor sterk. Aan de reactie van het publiek merkte ik dat ik mensen raakte. Het was eng om mezelf bloot te geven, maar tegelijkertijd was het ook fijn. Daar wist ik dat ik geen band meer om me heen hoef waar ik me achter kan verschuilen. Ik ben dertig, dat masker mag nu af. De liedjes op mijn nieuwe album gaan daar over. Het is een soort zelfhulpboek met briefjes aan mezelf: geloof nu eindelijk eens in jezelf, ben niet meer bang, pak het moment.”

Liefde
“Ik wil het liefst nergens aan vast zitten, niet aan andermans wetten, regels of dogma’s en al helemaal niet aan die van mezelf. Als iets zwart-op-wit staat, is het bepaald. Ik ben niet bang om met mijn vriend Torre samen te zijn, het voelt goed, maar misschien wil ik over twee jaar in m’n eentje een reis door Verweggistan maken.”

“We wonen trouwens in een antikraakhuis, vrij onzeker, dat vind ik juist fijn”, vervolgt ze. “Trouwen, een hypotheek, al die zogenaamde zekerheden, ik vind het allemaal maar eng. Misschien blijf ik wel de rest van mijn leven bij Torre. Dat kan absoluut, maar morgen kan alles anders zijn. Met die instelling blijft het spannend en blijf je je best doen voor elkaar. Proberen geen toekomstbeelden te maken is lastig, maar daarmee voorkom ik misschien dat ik in een gat val als het allemaal anders loopt.”

Lees het volledige interview in Viva 06 die vanaf woensdag 30 januari in de winkels ligt.