Dido: ‘Mensen herkennen me amper op straat’

geen

Ken jij de hit ‘Stan’ nog? Die van Dido en Eminem? Ik zong hem twaalf jaar geleden mee met de radio. Net als ‘White Flag’ en ‘Life For Rent’, die niet veel later uit kwamen. Daarna werd het in Nederland stiller rondom de Londense zangeres. De afgelopen vijf jaar hoorden we praktisch niks van haar. Maar Dido is terug. Met een kersverse man, een zoon en haar nieuwe album ‘Girl who got away’.

 

Paparazzi
Wij spraken haar in Londen. Het was even zoeken, maar uiteindelijk vond ik de onopvallende deur van The Ivy Club, een private-member-club, in een rustige zijstraat midden in theaterdistrict West End. Als ik aan tafel aanschuif, valt het me op dat ze er heel gewoontjes uit ziet: spijkerbroek, kobaltblauw shirtje en een zwartleren jack. Geen extravagante kleding, niet platgespoten. Een mooi naturel gezicht. Alleen de kraaienpootjes die je bij haar ogen ziet als ze lacht, verraden dat ze 41 is. Ze ziet er niet uit als een ster. En zo gedraagt ze zich ook niet. Daarom laten de paparazzi haar met rust, wordt ze bijna nooit herkend in de supermarkt en spreken fans haar amper aan op straat, vertelt ze. Toch verkocht ze meer dan veertig miljoen platen.

 

Stanley
Ik zit met vijf journalisten en haar manager aan tafel. Om de beurt mogen we een vraag stellen. De manager coördineert. Doorvragen of de diepte in gaan, zit er niet in. Het levert hilarische taferelen op. De muziekjournalist begint over de nieuwe elektronische invloeden van haar broer Rollo (de bedenker en producer van Faithless) op haar album. De lifestylejournalist vraagt meteen daarna waarom ze haar zoontje Stanley heeft genoemd. Is dat niet morbide? Haar hit ‘Stan’ – die met Eminem – ging toch over een doorgedraaide fan die met zijn zwangere vrouw in de kofferbak het water in rijdt.

Dido: “Het heeft helemaal niks met dat nummer te maken, het was altijd al mijn favoriete naam. Ik dacht echt dat niemand erover zou vallen.” Stanley is nu een jaar en een paar maanden oud. Dido combineert het moederschap met haar muziek. “Ik wil de beste moeder zijn, maar ook werken. Dat is lastig. M’n zoon komt altijd op de eerste plaats. Heeft hij me nodig, dan duurt het even voor er weer een nieuw album komt.” Wij wachten rustig af.

 

Het interview met Dido is in de nieuwe Viva te lezen. Viva mag vijf albums van ‘Girl who got away’ weggeven. Hebben? Hou Viva’s Facebookpagina in de gaten!

Beeld: Guy Aroch