Dilemma: Zal ik toch weer een spiraaltje nemen?

Inge (27): “Anticonceptiemiddelen, ik haat ze. Op de een of andere manier wil het me niet lukken iets te vinden wat bij me past. Vanaf m’n vijftiende slikte ik de pil. Ik had veel last van de hormonen (stemmingswisselingen, opgefokt gevoel, gewichtstoename) en heb daarom meerdere lichte varianten geprobeerd – ik vond het allemaal niks.

Na vijf jaar was ik het zat en heb ik een Mirena-spiraal laten plaatsen. Dat ging goed, heel goed zelfs, tot ik na drie jaar ineens helse buikpijn kreeg. Er bleek een cyste op mijn rechter eierstok te zitten (die gelukkig uit zichzelf weer wegging) en volgens de gynaecoloog was dat een bijwerking van het spiraaltje. Dit geintje herhaalde zich in de twee jaar daarna nog een paar keer en toen de spiraal na vijf jaar moest worden vervangen, dacht ik: hier laat ik het bij, tijd voor iets nieuws.

Dat werd de Nuvaring, maar dat bleek helaas een enorme libidokiller en dikmaker te zijn. Na een gesprek met de huisarts ben ik nu sinds vijf maanden toch maar weer aan de pil – een lichte. Maar je raadt het al: de somberheid en stemmingswisselingen zijn ook weer terug.

Nu weet ik even niet meer wat ik het beste kan doen. Mijn huisarts raadt de prikpil, het anticonceptiestaafje en de minipil af. Ik heb een vaste vriend en we willen niet alleen condooms gebruiken. Eigenlijk was ik tot nu toe alleen tevreden over die Mirena-spiraal, maar ik ben bang opnieuw cystes en dus helse pijn te krijgen. Aan de andere kant: het ging toen om vier keer pijn in vijf jaar en ik heb zo’n beetje het hele arsenaal aan anticonceptiemiddelen wel gehad.

Zal ik toch maar weer voor die spiraal gaan?”

CC foto: LizHenry