“Kan ik mijn schoonouders vragen te veranderen?”

Carina (23): “Sinds een half jaar heb ik een ontzettend leuke en lieve vriend, David. We zien elkaar vaak en omdat hij heel close is met zijn ouders en broers, kom ik ook regelmatig bij m’n nieuwe schoonfamilie over de vloer. Het zijn aardige mensen, maar ik kan me totaal niet vinden in de manier waarop ze met elkaar omgaan.

Van kleine pesterijtjes tot grove grappen: ze zijn continu bezig de ander onderuit te halen. Mijn vriend noemt dat gevoel voor humor, maar ik zie de lol er niet echt van in. Zelf kom ik uit een heel liefdevol gezin waarin iedereen elkaar vriendelijk behandelt – tenzij er een keer discussie is natuurlijk. David, mijn schoonouders en zwagers zullen ongetwijfeld van elkaar houden, maar dat laten ze dan wel op een heel rare manier blijken.

Neem nou sinterklaas. Ik deed afgelopen 5 december voor het eerst mee. David had me er wel een beetje op voorbereid dat de gedichten niet altijd even aardig zijn, maar dit ging echt nergens over. ‘Dikke graftak’, ‘Je bent zo lelijk dat de mensen in je omgeving liever blind zouden zijn’, dat soort teksten. Het hele gezin – inclusief de vriendinnen van m’n zwagers – zaten te gieren van het lachen. Ik vond het vreselijk en heb sindsdien steeds minder zin om bij hen langs te gaan.

David zegt dat ik het allemaal niet zo serieus moet nemen en me er gewoon niets van aan moet trekken, maar ik zit er steeds vaker over te denken om er iets van te zeggen. Kan ik dat doen? Of moet ik me maar aanpassen omdat ik blijkbaar geen gevoel voor humor heb?”

CC foto: Kevin N. Murphy