Moet ik haar confronteren met haar moedervirus?

Aafke (29): “Mijn goede vriendin Sandra ging vroeger elke vrijdag en zaterdag heftig stappen: ze dronk en rookte als een gek en haalde regelmatig een nacht door.
Maar na de komst van haar eerste kind, al meer dan een jaar geleden, is ze honderdtachtig graden gedraaid. Ze is nu volledig bevangen door het moedervirus en gedraagt zich zelfs als een soort missionaris: alsof het een geloof is waarvan ze anderen wil overtuigen.

Mét kind is alles beter
Ze raakt niet uitgepraat over haar kind. Ze praat ook over hoeveel kinderen ze nog meer wil. En over hoe fantastisch het is om moeder te zijn. Ze probeert de rest van onze (nog) kinderloze vriendenkring er constant van te overtuigen dat zij ook ‘aan de kinderen’ moeten. Want met kind is het leven zó veel mooier. Haar vrienden weten toch echt niet wat ze missen. Ze moeten het gewoon zelf ervaren. En meer van dat soort dwingende opmerkingen.

Vervelend
Het is haar mening en die mag ze hebben, maar voor vrienden die geen kinderen willen, kunnen krijgen of nog op zoek zijn naar een partner, is het vervelend en pijnlijk. Los daarvan vind ik het irritant om haar de hele tijd over het moederschap en haar kind te horen praten. Natuurlijk mag ze erover vertellen, maar het moet ook weleens over iets anders gaan. In een vriendschap is het geven en nemen, vind ik. Aan de andere kant wil ik haar natuurlijk niet voor de borst stoten, ze is toch een vriendin van mij en moet wel bij mij haar ei kwijt kunnen. Moet ik haar confronteren met haar eigen moedervirus?”

© Foto: Getty Images