Myrthe Hilkens: moeder, vrouw en Kamerlid

Tweede Kamerlid Mythe Hilkens (34) kreeg veel bedreigingen toen ze in Zweden het verbod op hoerenlopen onderzocht. VIVA sprak haar hierover en over haar privéleven.

Prostitutie
Myrthe zet zich onder meer voor prostituees in. “Dat doe ik omdat veel van die vrouwen gedwongen in de prostitutie terechtkomen of er door dwang niet uitkomen. Eén van de belangrijkste misstanden van deze tijd is dat we denken dat het een vrij beroep is, maar elke dag worden er vrouwen en kinderen verhandeld en komen ze tegen hun zin in de sexindustrie terecht. Dat is moderne slavernij”, aldus het Kamerlid.

“Toen ik naar Zweden ging, heb ik veel over me heen gekregen, mensen waren bang dat ik prostitutie wilde afschaffen. Dat was heftig, al die commotie. Ik ben niet bang geweest, maar zoiets is natuurlijk niet heel vreugdevol. Ik vond het merkwaardig dat alleen het feit dat je met een open geest iets gaat onderzoeken al voor zo veel paniek zorgt.”

Woede
“In het dagelijks leven word ik niet snel boos. Maar ik kan wel op z’n Italiaans ontploffen, dan sta ik vol overgave met mijn handen en armen te zwaaien en mopper overduidelijk op dat wat er gebeurt. Vaak gaat het om iets heel kleins, het is dan een optelsom van dingen die op die dag gebeuren: te weinig slaap – want daar heb ik echt een tekort aan met twee kleine kinderen en een hectische baan – een ontplofte wasmand, een kind dat alle vier de blokkendozen tegelijk omgooit en de tweede die een pak yoghurt over tafel uitsmeert. Op zo’n moment slaan de stoppen wel even door”, geeft Myrthe toe.

Angst
Sinds de politica ook moeder is, heeft ze meer angsten. “Cliché misschien, maar ik ben heel bang dat er iets met mijn man Vincent of mijn kinderen gebeurt. Als moeder ben ik anders gaan denken en doen. Ik kan in bed liggen en zeker weten dat ik het traphekje heb dichtgedaan en dan tóch nog een keer kijken of het echt zo is. Maar dat wil niet zeggen dat ik een heel voorzichtige moeder ben die haar kinderen van alles verbiedt. Feline is drie en klimt overal op en in, en dat mag ze. Voor blauwe plekken en bulten ben ik dus niet bang, maar de angst dat hen iets kan overkomen, is heel fundamenteel.”

Lees het volledige interview in Viva 18 die vanaf woensdag 24 april in de winkels ligt.