Toeslagen

Een nieuwe blog van belastingdeskundige Monique, zij is kennispartner* van Viva; dit keer behandelt zij het thema: ‘toeslagen’. In deze blog geeft ze algemene informatie, maar het kan natuurlijk zijn dat je specifieke vragen over dit brede thema hebt. Stel ze dan op het forum en Monique zal je daar antwoord geven.

Blauwe brieven
De Belastingdienst staat natuurlijk bekend om haar blauwe brieven. De meeste mensen worden bij ontvangst van zo’n brief een beetje angstig of ze worden in ieder geval niet meteen vrolijk. Vaak valt het toch mee. Zeker particulieren kunnen ook geld terug verwachten van de Belastingdienst vanwege te veel ingehouden loonheffing of de hypotheekrenteaftrek.

Rode brieven
Misschien iets onbekender is dat de Belastingdienst ook rode brieven verstuurt. Bij binnenkomst van deze brieven ontvang je over het algemeen geld van de Belastingdienst in de vorm van een toeslag. Er bestaan vier toeslagen. Deze toeslagen geven een steuntje in de rug voor de betaling van woonkosten (huur), voor de kosten van kinderen (kindgebonden budget), voor het betalen van de zorgverzekering (zorgtoeslag) en de kosten van de kinderopvang (kinderopvangtoeslag).

Tegemoetkoming
Niet iedereen komt in aanmerking voor een toeslag. Vanaf bijvoorbeeld een bepaald inkomen wordt er geen tegemoetkoming meer verleend. Ook als je huurprijs boven een bepaald bedrag uitkomt, kom je niet (meer) in aanmerking voor een toeslag. Ook de hoogte van de toeslag die je kunt ontvangen is afhankelijk van bijvoorbeeld je inkomen, of je een partner hebt, of je in het buitenland woont en ga zo maar door. Het kan misschien even wat uitzoekwerk vergen om te kijken of je een toeslag kunt krijgen maar het is zeker de moeite waard. Echter, let op als je te veel of onterecht een toeslag ontvangt. Dan moet je die later namelijk terugbetalen. Gelukkig hoeft er geen rente over deze terugbetaling betaald te worden. Wanneer je echter niet betaalt of te laat betaalt dan wordt er wel rente berekend. Ook worden er dan nog kosten in rekening gebracht voor het innen van het geld.

Samenwonen
Stel je verdient jaarlijks bruto € 30.000, je hebt geen partner en bent in Nederland verzekerd voor je zorg. In het begin van het jaar heb je zorgtoeslag aangevraagd op basis van deze gegevens. Gedurende het jaar (voor 1 juli) ben je gaan samenwonen. Jullie gezamenlijke inkomen per jaar bedraagt bruto € 65.500. Bij de aanvraag van de zorgtoeslag heb je geen rekening gehouden met je samenwoonplannen. Op het einde van het jaar blijkt dan ook dat je onterecht zorgtoeslag hebt ontvangen omdat je een toeslagpartner hebt (ga je na 1 juli samenwonen dat ben je dat jaar nog geen partner voor de toeslagen). De Belastingdienst maakt dan een berekening waarbij rekening wordt gehouden met je nieuwe situatie. De te veel ontvangen toeslag zul je terug moeten betalen.

Contact opnemen
Bij samenwonen gaat er geen automatisch bericht naar de Belastingdienst om te melden dat je persoonlijke situatie is gewijzigd. Je zult dit dus altijd zelf moeten doorgeven om te voorkomen dat je te veel (of te weinig) toeslag ontvangt. Bij trouwen en een geregistreerd partnerschap aangaan krijgt de Belastingdienst wel een bericht dat er iets gewijzigd is en wordt dit meegenomen bij de bepaling van de hoogte van je toeslag. Zodra je weet dat er iets in je persoonlijke situatie gaat veranderen moet je dat zo snel mogelijk doorgeven aan de Belastingdienst. Dit kan op de website (mijn toeslagen). Wanneer je tijdig je nieuwe omstandigheden hebt doorgegeven kan de hoogte van je toeslag daarop worden aangepast. De dag nadat de wijziging is doorgegeven, zie je dit terug op je persoonlijke pagina van mijn toeslagen. Als dat niet het geval is, zou ik het nogmaals doorgeven danwel contact opnemen met de Belastingdienst.

Als de wijziging gevolgen heeft voor de toeslag ontvang je binnen 8 weken bericht met de hoogte van het nieuwe bedrag dat je gaat ontvangen. Hiermee kun je nagaan of je het juiste bedrag ontvangt en of je er vanuit kunt gaan dat je in de toekomst niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

* Een kennispartner geeft informatie en helpt je met jouw vragen. Heb jij nog vragen over toeslagen? Stel ze op het forum.