10 supersnelle opruimtips

opruimtips

Met deze 10 supersnelle opruimtips ben je zo klaar. Het is misschien niet helemaal volgens het boekje, maar wel lekker handig!

  • Een kookwekker is onmisbaar om snel en efficiënt op te ruimen. Zet hem op 15 minuten per klus en ruim op. Gaat de wekker af dan begin je aan de volgende klus.
  • Administratie, achterstallige post of bergen oude kranten en tijdschriften werk je je zo doorheen met de stapelmethode: maak zoveel stapeltjes als nodig en geef ze een naam: belangrijk, weg, afgehandeld of lopend bijvoorbeeld. Gooi weg wat weg kan, berg belangrijke zaken en afgehandelde dingen netjes op in een map en stop onbetaalde rekeningen en lopende zaken in een apart mapje. Zet zo nodig de kookwekker (zie tip 1). Laat de rommel niet te lang ophopen. Neem een keer per week een half uurtje de tijd om de papierwinkel op te ruimen. Een nee-nee-sticker op je brievenbus scheelt trouwens kilo’s papier per week!
  • Geef alles in huis een vaste plek en zie erop toe dat iedereen zich daar ook aan houdt. Zo houd je het netjes. Dus: jassen altijd aan de kapstok; schoenen op het rek in de gang; kranten en tijdschriften op een plaats en speelgoed in de kast. Een vaste plek is ook een uitkomst voor de chaoten onder ons die altijd hun sleutels, mobiele telefoon, bril en andere persoonlijke zaken kwijt zijn.
  • Laat ieder gezinslid zijn/haar eigen rotzooi opruimen. (Jonge) kinderen vinden het vaak fanstastisch om al een eigen verantwoordelijkheid te hebben en zullen mits ze flink geprijsd worden, graag hun speelgoed zelf opruimen. Geef je man ook eens een complimentje als hij zijn vieze sokken eens in de wasmand heeft gegooid in plaats van ernaast!
  • Zijn de kinderen wat ouder dan kunnen ze best een licht huishoudelijk taakje voor hun rekening nemen. O ja: zorg ervoor dat je zelf het goede voorbeeld geeft en doe er niet moeilijk over als het niet helemaal zo gebeurd zoals jij het gewend bent. Plastic kratten, al dan niet op wieltjes en/of afsluitbaar, zijn echt een essential voor een huishouden met kinderen. In deze vrolijk gekleurde opbergers kun je heel wat rotzooi kwijt zodat het er altijd binnen een mum van tijd netjes uitziet. Ook in de keuken zijn plastic bakken en bakjes een uitkomst. Je kunt er kleinere en grotere spullen in kwijt. 
  • Ja, we weten het, het is zo verleidelijk om ’s avonds lekker voor de buis te gaan hangen en de boel de boel te laten. Maar ja, dan zit je er de volgende dag weer mee. Dwing jezelf om iedere avond eventjes op te ruimen. Doe de vaat, leg spullen weer op zijn plaats en stop alvast een was in de wasmachine. Dat geeft een opgeruimd gevoel voor het slapen gaan!
  • Misschien een beetje een ‘open deur’, maar dichte kasten zien er minder rommelig uit dan open kasten. Bovendien kun je de rotzooi snel in de kast proppen en de deur dicht doen, mocht je schoonmoeder bijvoorbeeld onverwacht voor de deur staat. Zorg wel dat je de kasten op tijd en stond een keertje uitmest! 
  • Hoeveel plastic boodschappentassen heeft een mens nodig? Dat zou de lijfspreuk van ieder beginnend opruimer moeten zijn. Weggooien of – als het om meer dan een plastic tas gaat – weggeven is mischien wel de clou voor het hele opruimgebeuren. De rommel stapelt zich namelijk zo snel op en het vervelende is: er komt steeds weer nieuwe rommel bij!
  • Een goede regel is om steeds als je iets nieuws erbij koopt/krijgt, iets ervoor in de plaats weg te gooien of weg te geven. Grootse plannen als je kledingkast uitmesten, de keukenkastjes ‘doen’ of de zolder of kelder opruimen blijven meestal bij plannen of ontaarden in hevige frustratie omdat het veel meer werk blijkt te zijn dan je had ingeschat. Hou je opruim-activiteiten dus klein en overzichtelijk. Erger je je dood aan je rommelige keukenkastjes doe er dan elke dag eentje. Morgen is er weer een dag!
  • Opruimen is niet de leukste klus die er bestaat, maar met een passend muziekje erbij, kan het nog wel eens leuker zijn dan je denkt. Vul je iPod met jouw grootste opruimhits of brandt een cd’tje speciaal voor deze gelegenheid en ruim swingend je huis op.