12 stedentrips naar toffe plekken die nog niet zo retetoeristisch zijn

Stedentrips VIVA

O help, heb je er al wel bij stilgestaan hóé lang het eigenlijk nog duurt voordat de zomer in zicht is? Waarschijnlijk ga je dan nog wel een reisje naar de zon maken, maar het is ook lekker om in die maanden ertussen nog iets te plannen. Om de tijd te ‘doden’ en iets te hebben om naar uit te kijken wat niet mega ver weg lijkt.

Als je denkt aan een stedentrip met vriendinnen, je vriend of zus kom je in eerste instantie al gauw uit bij de standaard plekken. Londen, Parijs, Barcelona: you name it. Hartstikke leuk, natuurlijk, maar vergeet niet dat jij niet de enige bent bij wie deze steden als eerste opkomen. Met als gevolg dat het er wemelt van de toeristen. Wil je (liever) niet, en dus sommen wij wat plekken voor je op die perfect zijn voor een stedentrip én door velen nog ontdekt moet worden.

1. Skopje, Macedonië

Waarschijnlijk heb je weleens gehoord van deze stad (dankzij de topotoets op de basisschool), maar ken je maar weinig mensen die er geweest zijn. En dat terwijl het de hoofdstad en tevens grootste stad van Macedonië is. Houd je van shoppen en kun je geen genoeg krijgen van de leuke spulletjes die ze verkopen op bazaars? Dan zit je in Skopje goed, want hier vind je de grootste bazaar van de Balkan na die van Istanbul.

2. Prizren, Kosovo

Skopje is niet de enige stad in de Balkan die je zou moeten bezoeken; er zijn nog meer onontdekte pareltjes te vinden. Neem bijvoorbeeld Prizren in Kosovo: niet de hoofdstad van het land, maar wel het bezoeken waard. Je kunt vanaf deze stad gemakkelijk naar Macedonië en Albanië reizen, dus ook als je langer dan een weekend weg wil kun je je in de buurt prima vermaken.

3. Porto, Portugal

Als je houdt van lekker eten, port en wijn (wie niet?), is Porto dé stad die bovenaan jouw reisbucketlist zou moeten staan. Aan beide kanten van de Luis I-brug is er genoeg te beleven. Als je aan een kant van het water staat, dan zie je aan de overkant alle port distilleerders liggen. Bij de meeste kun je een toer doen met een fijne proeverij na afloop; alleen daarom is een trip naar Porto al de moeite waard. Vergeet niet je goede wandelschoenen mee te nemen, want net als in Lissabon zal je de nodige heuvels moeten beklimmen.

4. Tirana, Albanië

Albanië klinkt misschien niet als de meest fancy bestemming, maar Tirana is echt een plek die je niet wil missen. Vooral in de hippe wijk Blokku vind je de leukste plekken. Zin om een middagje te niksen? In Tirana vind je de nodige stadsparken waar je kunt picknicken, maar je hebt er ook een stuk strand dichtbij. Extra handig: je kunt er sinds kort ook rechtstreeks naartoe vliegen vanaf Amsterdam. Enne, zo’n weekendje Tirana hoeft niet veel te kosten, want de prijzen liggen er een stuk lager dan in Nederland.

Tirana Albanie

5. Girona, Spanje

Je kunt je afvragen wie er nog niet naar Barcelona is geweest. Snappen we, want het is nu ook eenmaal een fijne bestemming met leuke winkels, lekkere terrasjes en strand. Maar Girona – dat er overigens helemaal niet ver vanaf ligt – doet er niet voor onder. Het fijne is dat de stad niet heel groot is en je dus alles lopend kunt verkennen. Betekent dus ook dat je na een avondje stappen niét in de taxi hoeft te stappen. Best een chill idee, toch?

6. Bologna, Italië

Rome, Venetië, Milaan en ga zo maar door: Italië stikt van de mooie plekken. Maar welke je minder vaak hoort, is Bologna. De straten zijn er overzichtelijk en je hoeft dus niet bang te zijn om er te verdwalen als je een fiets huurt; dit is echt een leuke manier om de stad te ontdekken. En ook om de afstanden hoef je het niet te laten, want zelfs lopend kun je al een heleboel zien.

7. Tallinn, Estland

Ben je groot fan van de Scandinavische cultuur maar heb je de hoofdsteden van Finland, Zweden en Noorwegen al uitgespeeld? Dan heb je altijd nog Tallinn om te bezoeken. Hoewel de stad in een van de Baltische Staten ligt, voelt het wel aan als Scandinavië. En wil je tijdens je trip ook de échte Scandinavische lucht opsnuiven, dan kan dat, want je kunt vanaf Tallinn binnen een paar uur in Helsinki staan.

8. Duinkerke, Frankrijk

Duinkerke is een havenstad bovenin Frankrijk, en het kost je slechts drie uurtjes met de auto vanaf Utrecht om er te zijn. Maar dan heb je wél het gevoel dat je helemaal weg bent. Door de Tweede Wereldoorlog is er niet veel over van het historisch erfgoed, maar het wel een fijne badplaats met een stukje geschiedenis en cultuur.

9. Fez, Marokko

Marokko en vooral Marrakech is steeds meer in trek. Een vliegticket hoeft niet veel te kosten, je vindt er de mooiste spullen in de souks en kunt er heerlijk (en goedkoop) eten. Eén kanttekening: Marrakech is retetoeristisch. Daarom is Fez een goed alternatief. Dezelfde sfeer, even prachtig maar een stuk minder toeristen. Daarnaast is er geen auto te bekennen, wat ook best bijzonder is. Let er wel op dat je niet héél gemakkelijk aan alcohol komen, dus als je erheen gaat om lekker wijntjes te drinken met vriendinnen, is het een minder spannende bestemming.

10. Salzburg, Oostenrijk

Als je weleens een roadtrip hebt gemaakt naar Kroatië of Slovenië, heb je de reis vast weleens afgelegd door Oostenrijk. Grote kans dat je toen langs Salzburg bent gekomen, maar dat je er niét bent gestopt. Zonde, want er is ontzettend veel te zien. Neem bijvoorbeeld de Dom van Salzburg en Slot Mirabel. En heb je The Sound of Music gezien? Dan gaat deze stad heel wat herkenbare momenten opleveren.

11. Brugge, België

Wil je je vriend een plezier doen en eens goed verrassen? Neem hem dan mee naar Brugge, want als je ergens aan het juiste adres bent voor speciaalbiertjes, is het wel in deze Belgische stad. In Gent, Antwerpen en Brussel kun je natuurlijk ook de nodige biertjes drinken, maar in Brugge hoef je dat niet omringd door Nederlanders te doen. Beter, toch?

12. Sofia, Bulgarije

Je merkt het al: in de Balkan vind je echt veel mooie plekken. Zo ook Sofia in Bulgarije. De stad stikt van de mooiste kathedralen, streetart en restaurants waar je echt lekker kunt eten. Het is geen idioot grote stad, dus in een heel weekend kun je alles zien. Lopend, beloofd.

Sofia Bulgarije

Wil je niets meer missen van VIVA? Neem een abonnement. Klik hier voor onze speciale aanbiedingen.

Productie Anouk de Boer | Beeld iStock