3 vragen aan een sterke vrouw: Brenda van Rooijen

Elke week stelt VIVA 3 vragen aan een sterke vrouw. Deze week is dat Brenda van Rooijen, die afgelopen zomer met haar man en twee zoons naar een stadje net buiten New York is verhuisd vanwege het werk van haar man. In oktober loopt zij samen met vier vrouwen de Avon39, een loop van 63 kilometer om geld in te zamelen voor de strijd tegen borstkanker.

Wat is de Avon39 precies?

“Avon39 is een grote organisatie die een ‘walk’ organiseert in zeven grote steden in Amerika. Zoals ze het hier noemen ‘The walk to end Breast Cancer’.  We lopen op 17 en 18 oktober 39,3 mijl (zo’n 63 kilometer, red.) door het hartje van New York om zo aandacht te vragen voor deze vreselijke ziekte waar jammer genoeg bijna iedereen wel een keer in de omgeving mee te maken krijgt. Deze loop is gebaseerd op donaties, het fundraise principe.”

Waarom loop je mee met de Avon39?

“Het leven hier viel in het begin niet mee. Alles, maar dan ook echt alles, is totaal anders. Dat kostte soms best wat energie, maar gelukkig leerde ik wat Nederlandse vrouwen kennen waarmee we dit soort dingen bespreken. Eén van die vrouwen opperde om iets speciaals te doen; de Avon39! Dat leek me meteen een waanzinnig idee. We zijn nu met vijf vrouwen en we noemen onszelf de Booz’em Friends. Het is fijn om wat anders te doen dan moederen en het huishouden en dan voor zo’n goed doel. Dat is de mooiste combinatie die je maar kunt bedenken!”

Wat staat je nog te doen voordat je aan de wandeltocht kan deelnemen? Moet er nog getraind worden?

“We trainen elke vrijdag, gezellig met elkaar wandelen door alle mooie gebieden hier in Westchester County. We moeten wel stevig doorstappen want we moeten straks 25 mijl op zaterdag lopen en 14 op zondag, dat loop je niet in een uurtje! Daarnaast moeten we mensen vinden die ons willen helpen, want om mee te lopen moet je 1800 dollar inleggen. Dat is echt een pittig bedrag, eigenlijk nog een grotere uitdaging dan de wandeling zelf. Het voelt soms best rot om mensen om donaties te vragen, maar ik doe alles om borstkanker aan te vechten.”

Enthousiast geworden door het verhaal van Brenda en wil je haar helpen? Doneren kan via haar persoonlijke Avonpagina.