3 vragen aan een sterke vrouw: Ananda Hagens

ananda hagens

Elke week stelt VIVA 3 vragen aan een sterke vrouw. Deze week is dat Ananda Hagens, die de hoogwaardige, kwalitatieve kinderopvang Curious Kids opzette en inmiddels zeven locaties in de Amsterdamse Pijp heeft.

Wat deed je besluiten je eigen kinderopvang te beginnen?

Tijdens mijn studie heb ik fulltime als nanny bij veel verschillende gezinnen gewerkt. Ik merkte dat ouders vaak niet tevreden waren over hun kinderopvang. Ze vonden het te grootschalig, weinig persoonlijke aandacht voor de kinderen, jonge leidsters en weinig aandacht voor gezonde voeding. Toen ik 23 was en net was afgestudeerd als pedagoog dacht ik dat ik het zelf beter kon doen. Ik begon toen het plan voor Curious Kids te schrijven; een hoogwaardige kwalitatieve kinderopvang waar veel individuele aandacht is voor de kinderen, veel extra activiteiten werden gegeven zoals yoga, muziek en dans en waar veel hoogopgeleide pedagogisch medewerkers op de groep staan. In 2010 vond ik in Amsterdam de eerste locatie voor Curious Kids. Een kans die ik met beide handen aangreep. Het concept werkte. Ouders waren ontzettend enthousiast en blij. Binnen een maand zat mijn eerste kinderopvang vol met een flinke wachtlijst. Ik heb er bewust voor gekozen om op jonge leeftijd te beginnen met ondernemen. Ik was me ervan bewust dat ik minimaal 80 uur per week zou gaan werken in de eerste vijf jaar en wilde er vol voor gaan. Hoe ouder je wordt, hoe lastiger dit te combineren is met bijvoorbeeld eigen kinderen. 

Waarin is Curious Kids uniek?

Curious Kids is in vele opzichten uniek. Het belangrijkste is dat we kleine groepen hebben ten opzichte van andere kinderdagverblijven (negen á tien baby’s en peuters in plaats van gemiddeld zestien). Aan de ene kant was dit een risico omdat we wel hetzelfde aantal personeelsleden moeten plaatsen, aan de andere kant ging hierdoor juist de kwaliteit van de dienstverlening omhoog. In de praktijk blijkt dit ook het geval. Ik heb hele blije en tevreden ouders. Er heerst altijd rust op de groep en is hangt een zeer prettige en relaxte sfeer. Wij bieden veel extra’s. Zo krijgen de kinderen wekelijks yoga en muziekles en maken we veel uitstapjes naar bijvoorbeeld Artis, NEMO, theaters, boerderijen etc. De kinderen krijgen elke dag een vers gemaakte biologische maaltijd met vijf soorten gestoomde groenten erin. Daarnaast vind ik het belangrijk om ook voor de medewerkers een fijne werksfeer te scheppen waardoor zij dagelijks met veel enthousiasme en plezier hun werk kunnen doen. Door de kleine groepen kunnen ze veel individuele aandacht aan de kinderen besteden. Deze fijn werksfeer zorgt voor een laag ziekteverzuim maar ook continuïteit en vastigheid op de groepen.

Door al vijf jaar deze constante kwaliteit te bieden behoort Curious Kids sinds de oprichting tot de beste kinderdagverblijven van Amsterdam. In vijf jaar tijd hebben wij altijd perfecte excellente inspectierapporten van de GGD gekregen. Ook onze ouder tevredenheid (uitgevoerd door een extern bureau) komt uit op 97 procent, hetgeen bijzonder hoog is. Het is geweldig om te zien dat een idee wat je hebt ook echt werkt in de praktijk.

Je hebt inmiddels meerdere locaties van Curious Kids en een groot team om je heen verzameld. Hoe zie je de toekomst voor je?

Op dit moment heeft Curious Kids zeven locaties in de Amsterdamse Pijp waarvan een in de Rivierenbuurt. We hebben nu 24 pedagogisch medewerkers en drie managers bij ons werken. Ik merk dat ouders steeds bewuster voor een kinderopvang kiezen, onderzoek doen en kritisch zijn. Een goede ontwikkeling vind ik. Het gaat immers om hele jonge kinderen. Hierdoor merk ik dat onze wachtlijst ook gestaag groeit. Omdat veel ouders via via bij ons komen is op dit moment de vraag groter dan het aanbod bij Curious Kids. Ik sta open voor nieuwe locaties maar wil hierbij wel altijd alle voors en tegens tegenover elkaar overwegen. Het belangrijkste bij het groeien als ondernemer is jezelf de vraag stellen: kan ik met deze stap de kwaliteit vasthouden en hoe ga ik het aanpakken? Weloverwogen keuzes zijn hierbij van belang en daarnaast goed overleg met het management.

Ik zou graag nog een paar kleine locaties willen openen in Amsterdam of daarbuiten al is het alleen al omdat er zoveel ouders zijn die heel graag bij ons een plek willen maar wij ze dit helaas niet kunnen bieden. Onder de voorwaarden dat hier ook goede managers aanwezig zijn, die met dezelfde passie liefde en pedagogische kennis het beleid van curious Kids kunnen uitdragen zodat de kwaliteit altijd gewaarborgd blijft.

www.curiouskids.nl
Beeld: MommersFotografie.nl