3 vragen aan een sterke vrouw: Anja Cheriakova

anja cheriakova

Elke week stelt VIVA 3 vragen aan een sterke vrouw. Deze week is dat Anja Cheriakova. Met haar bedrijf UrbanSeeds organiseert ze games en challenges om bewustwording over duurzaamheid te creëren.

Hoe ben je op het idee gekomen om UrbanSeeds op te zetten?

Drie jaar geleden was ik klaar met mijn studie en had ik een wijnproject afgerond. Tijdens het wijnproject kwam ik in aanraking met het thema duurzaamheid. Specifiek het gebruik van grondstoffen en de menselijke routine om deze zo efficiënt mogelijk te gebruiken en zo snel mogelijk af te danken fascineerde me. Ik had dit van te voren niet beseft, en het werd me steeds duidelijker hoe verbonden wij zijn met alles om ons heen en dat we dit in de stedelijke omgeving niet genoeg waarderen. Die verbondenheid tussen ons en de natuur wilde ik graag op een aansprekende manier overbrengen, zodat het echt zou dagen bij mensen die hier net als ik een paar jaar geleden niets mee hebben. UrbanSeeds kwam toen tot stand. Met UrbanSeeds organiseren wij games en challenges voor het lager en hoger onderwijs rondom thema’s zoals afval. Met de insteek dat scholieren het zelf vertalen naar hun dagelijkse werkelijkheid en het in praktijk weten neer te zetten voor hun school. Zij staan in de lead en krijgen alle tools en info in handen om er echt werk van te maken. Zo beginnen ze zelf hun school te verduurzamen, met veel inspiratie en kennis die ze in de toekomst kunnen inzetten.

Hoe ben jij in het dagelijks leven bezig met afval?

Toen een kind van 11 jaar naar me toe kwam en vertelde hoe hij na de game geïnspireerd was om afval goed te scheiden maar zijn ouders dit niet wilden, besefte ik dat we in praktijk, in huis, middelen missen die het afval scheiden mogelijk en vooral makkelijk maken. Eenmaal terug in mijn keuken besefte ik dat we vooral in stedelijke gebieden het hiermee moeilijk hebben. Op het moment zijn we een afvalscheidingssysteem aan het opzetten, BinBang.nl, die het mooi en makkelijk maakt alle afvalstromen te scheiden en naar buitenpunten te brengen. Deze is gemaakt van afvalmaterialen en zet je zo in je keuken. Per afvalstroom kijken we naar gemak, dus voor plastic afval is er een compressiesysteem die de lucht uit het plastic haalt. Zo kan ik na de eerste productie voor de zomer ook al mijn afval nog makkelijker scheiden zonder een zootje in huis te hebben.

Hoe zie je de toekomst van UrbanSeeds voor zich?

Naast nieuwe games en challenges om meer bewustwording te creëren zijn we ons nu aan het focussen om producten te ontwikkelen die mensen helpen om anders met grondstoffen om te gaan. Als mensen nu groene energie hebben of minder energie gebruiken besparen ze geld en voelen ze zich goed. Dit zou ook met afval kunnen. Door mensen meer inzicht te geven in hun afvalgedrag en ze te belonen als ze goed scheiden en minder afval produceren.