3 vragen aan een sterke vrouw: Diane Janknegt

diane janknegt

Aan sterke vrouwen geen gebrek in Nederland! Elke week stelt VIVA 3 vragen aan zo’n sterke vrouw, om erachter te komen hoe ze het allemaal doet en waarom. Deze week is dat Diane Janknegt, oprichtster van WizeNoze en jouwzoekmachine.nl, waarmee ze het internet meer geschikt maakt voor kinderen.

Hoe ben je op het idee gekomen voor WizeNoze?

Ik heb hiervoor bij Microsoft gewerkt en ervaren dat software een prachtig middel is om groots te denken. Met behulp van software kan je grote problemen oplossen, nieuwe markten aanboren en hele nieuwe producten maken. Dat is natuurlijk bijzonder inspirerend. Nadat ik weggegaan ben bij Microsoft was het duidelijk voor me dat ik met behulp van software iets nieuws wilde gaan maken, maar ik wist nog niet precies wat. Totdat ik mijn mede-oprichter Theo Huibers tegen kwam. Hij had toen net een academisch onderzoek afgerond naar het aanpassen van zoektechnologie voor kinderen. Direct na deze eerste ontmoeting was het idee geboren om samen een bedrijf op te richten met als doel om het internet geschikter te maken voor kinderen (6-15 jaar).

Je hebt een goede baan opgezegd om met deze start-up te beginnen. Vond je dat niet eng?

Doodeng! Om meerdere redenen. Je gooit al je verworvenheden overboord; te beginnen met je salaris, de lease-auto, de goede secondaire omstandigheden maar ook de erkenning die gepaard gaat met een goede baan bij een multinational. Alleen zijn al deze punten ontzettende slechte argumenten om in een baan te blijven. Het is natuurlijk veel belangrijker dat je datgene gaat doen wat je helemaal fantastisch vindt om te doen. En als je dat eenmaal weet (en dat is nog lastiger dan je denkt om dat heel helder te hebben) dan is de keuze heel snel gemaakt en maken alle materialistische argumenten niets meer uit. In mijn ogen is de allergrootste rijkdom om datgene te doen wat jij helemaal te gek vindt om te doen!

Kun je wat vertellen over jouwzoekmachine.nl?

Kinderen en jongeren zijn massaal online en vinden supergoed hun weg naar spelletjes, Youtube of Snapchat. Maar als ze echt naar informatie zoeken op internet dan doen ze dat met Google en dat is veel te moeilijk. Ze krijgen teksten voor volwassenen terug of resultaten die niet relevant zijn (zoek op citroen en je krijgt een lijst met Citroen-dealers te zien). Om dit probleem op te lossen hebben wij jouwzoekmachine.nl ontwikkeld. Dit is de eerste zoekmachine die een kind leeftijdsspecifieke resultaten geeft. Een kind van 7 krijgt meer plaatjes en een makkelijkere tekst dan een kind van 12 jaar. Internet wordt op deze manier niet alleen veilig maar vooral ook geschikt. Er zijn veel mensen die me vragen of dit er nog niet is en dat antwoord is ‘nee’, we zijn de eerste in de wereld die met deze technologie komen. Best cool he? 

www.jouwzoekmachine.nl
www.wizenoze.com

Jessica heeft een zwak voor (salsa)dansen, gekke taalfeitjes en de Spaanse cultuur. Voor VIVA schrijft ze over human interest, entertainment, reizen, liefde, seks, eten en al het andere wat haar bezighoudt.