3 vragen aan een sterke vrouw: Joëlla Opraus

sterke vrouw

Elke week stelt VIVA 3 vragen aan een sterke vrouw. Deze week is dat Joëlla Opraus, die samen met Nathalie van Wingerden (rechts op de foto) de online community How 2 Spend It heeft opgericht. Hiermee inspireren ze vrouwen de financiële touwtjes in handen te nemen. De sterke vrouwen maken onderwerpen als schulden, salarisonderhandelingen en pensioen bespreekbaar.

Hoe kwamen jullie op het idee om How 2 Spend It op te zetten?

Uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de vrouwen in NL niet financieel zelfredzaam is. Zowel in ons werk als prive, kwamen we veel vrouwen tegen die hun geldzaken niet op orde hadden. Nathalie en ik geloven beiden dat vrouwen en financiën wel een goede combinatie is. Tuurlijk willen vrouwen wel weten hoe het zit met hun financiën. Het geeft een gevoel van rust en zelfverzekerdheid als je zeker weet dat het goed geregeld is.

De manier waarop er over financiële onderwerpen wordt gecommuniceerd is nog altijd erg masculien en daardoor niet echt aantrekkelijk voor vrouwen. Wij besloten dat anders te doen en zijn op een leuke en toegankelijke manier over financiën gaan schrijven en spreken. Met succes, mogen we wel zeggen. 🙂

Het is dus nog nodig vrouwen aan te sporen de financiële touwtjes in handen te nemen. Hoe kan dat, anno 2015?

Waarschijnlijk heb je het zelf ook wel eens ervaren: een adviseur die een andere taal dan jij lijkt te spreken (of doet alsof alleen je man in de ruimte aanwezig is). Een financiële website waar je wijzer van zou moeten worden, maar die zo onaantrekkelijk en onduidelijk is dat je gillend wegklikt. Of denk aan dat onzekere gevoel als iemand je vraagt hoe jij je financiën hebt geregeld.

De cijfers uit het eerdergenoemde onderzoek liegen er niet om. Nodig is het dus zeker. Er is al veel winst te behalen in de communicatie. Financiële onderwerpen worden vaak zo ingewikkeld en saai gebracht. Dat is helemaal niet nodig. Dat laten wij bijvoorbeeld zien met onze

Financiele Detox Challenge die per 1 mei aanstaande live gaat. Een challenge waarbij je zes weken aan de slag gaat met jouw eigen financiën! Deelname is gratis en je krijgt er veel leuks bij, zoals het Spender magazine, grappige tabbladen voor je administratie en wekelijks een inspirerende opdracht, plus een dosis motivatie in de vorm van (Tyra!)mail!

Een ander goed voorbeeld is wellicht onze workshop: Talking money with your honey. Het gaat over financiën, en is zeker inhoudelijk, maar heeft ook veel humor en het zorgt ervoor dat vrouwen tips met elkaar delen.

Vanwege deze workshop hebben jullie zelfs Koningin Máxima ontmoet! Had je ooit durven dromen dat het zover zou komen?

Nou, ik weet nog goed dat ik op vakantie was en dat Nathalie me smste dat ik even moest gaan zitten als ik haar terugbelde. Wat een nieuws! De Koningin, Minister Bussemaker, de Burgemeester van Eindhoven en de Commissaris van de Koning; allemaal in onze workshop (met het hele mediacircus wat daarbij hoort). Het was een hele leuke ervaring. De Koningin deed leuk mee met de workshop en was heel geïnteresseerd in de andere vrouwen. We mogen trots zijn op een Koningin die zo begaan is met vrouwen en met het onderwerp ‘financiën’.