3 vragen aan een sterke vrouw: Karina Holwerda

karina holwerda

Elke week stelt VIVA 3 vragen aan een sterke vrouw. Deze week is dat Karina Holwerda, die een online juristenkantoor heeft opgericht, Miss Legal. Binnen 2 jaar is Miss Legal uitgegroeid tot 14 professionals en 25 specialisaties. Samen met haar team helpt ze vrouwen sterker, zelfstandiger en onafhankelijker te worden.

Hoe ben je op het idee gekomen Miss Legal op te zetten?

Geen enkel ander juristenkantoor is zo laagdrempelig, toegankelijk en innovatief als Miss Legal. En dat is precies wat ik zelf miste in de juridische wereld toen ik twee jaar geleden op zoek was naar een goede advocaat. Ook was er destijds nog geen enkel kantoor dat niet alleen juridische hulp aanbiedt, maar ook ‘empowert’. Toen dacht ik: als niemand het doet, dan doe ik het!

Je helpt vrouwen en lost hun conflicten op. Heeft dat altijd al in je gezeten?

Ik wilde altijd al iets voor vrouwen doen, maar had geen idee wat. Ik heb een Slavische achtergrond en ben met heel veel trots opgevoed. Ik heb van huis uit geleerd om voor mijzelf op te komen. In Nederland zag ik dat veel minder. Hier gaat het meer om loyaliteit aan elkaar en conflicten vermijden uit angst voor ruzie. Ik merkte dat ik ontzettend boos werd als vrouwen niet voor zichzelf opkwamen. In een woordenwisseling zag ik dan die vrouwen maar klein worden en maar betalen. Toen dacht ik: hoe kan het nou dat er geen enkel juristenkantoor is die hierop inspeelt? Ik wilde vrouwen helpen sterker, zelfstandiger en onafhankelijker worden. Met deze missie is Miss Legal ontstaan en is het eerste en enige juristenkantoor in Nederland dat naast juridische hulp ook ‘empowerment’ aanbiedt. Zo hanteren wij een gratis five minute-advice met tips wat ze zelf kunnen doen om hun probleem op te lossen of de schade te beperken. Willen ze dat wij voor hen in actie komen, dan maken we vooraf duidelijk wat wij voor ze kunnen betekenen en wat dat precies gaat kosten. De klanten van Miss Legal zijn voornamelijk ondernemers, maar ook particulieren natuurlijk. Vrouwen die vragen hebben over huwelijkse voorwaarden en hoe deze met hun geliefde te bespreken bijvoorbeeld. Of werknemers die zijn ontslagen zonder enige aanleiding of vergoeding. Overigens zijn mannen ook klant bij Miss Legal, die worden al te graag door onze powervrouwen bijgestaan 🙂

Had je ooit gedacht dat Miss Legal zo groot zou worden?

Het is altijd mijn droom geweest om groot te worden, alleen wist ik niet dat het zo snel zou gaan. De aangesloten Miss Legal’s vonden mij doordat zij zelf ook juridisch advies toegankelijker wilden maken maar niet wisten hoe. De wil om vrouwen te empoweren middels hun kennis en laagdrempelige benadering, is de drijfveer die iedere Miss Legal heeft. Inmiddels zijn er 14 Miss Legal’s aangesloten als licentiehouder en bedienen zij samen maar liefst 25 specialisaties. Ik gun Miss Legal ook aan iedere vrouw. In Nederland, maar ook in de rest van de wereld. De eerste geïnteresseerden uit het buitenland hebben zich al gemeld om het concept elders neer te zetten. Mijn grote en enige droom is Miss Legal wereldwijd.