3 vragen aan een sterke vrouw: Lara de Graaf

lara de graaf

Elke week stelt VIVA 3 vragen aan een sterke vrouw. Deze week is dat Lara de Graaf, oprichtster van modemerk Ydence.

Je bent 25 en heb je eigen kledingmerk. Hoe krijg je dat voor elkaar?

“Je moet een doel voor ogen hebben en bereid zijn daar keihard voor te werken. Ik denk wel altijd dat ideeën en plannen moeten groeien en dat het belangrijk is dat je de eerste stap in de goede richting zet als je iets wilt bereiken. Dat hoeft niet altijd gelijk een grote stap te zijn. Bij mij was die stap 5 jaar geleden toen ik besloot een webshop te starten. Het was heel kleinschalig, maar wel vanaf dag één een groot succes. Na een jaar online te zijn geweest, leek het een logische stap om Ydence aan winkels te gaan verkopen. Ik heb er een jaar de tijd voor genomen om Ydence voor te bereiden op de markt. Inmiddels zijn we 3 jaar verder, groeien we onwijs hard en komen er allemaal leuke nieuwe projecten op ons pad. Maar niks is mij komen aanwaaien, ik heb er hard voor moeten knokken.”

Hoe zie je de toekomst van Ydence voor je?

“Heel positief! We werken dagelijks aan de toekomst van Ydence met een zeer ambitieus en gedreven team en hebben veel leuke projecten en plannen staan. Ydence wordt momenteel verkocht door heel Nederland en België. De komende tijd zullen we ons op deze markt richten, maar we willen wel uitbreiden naar andere (Europese) landen. Verder wil ik in de toekomst eigen Ydence winkels gaan openen. Ik wil dat Ydence internationaal een begrip wordt in de modewereld.”

Heb je opofferingen moeten doen om zover te komen waar je nu bent? Kun je je drukke baan goed combineren met een sociaal leven?

“De grootste opoffering die ik heb gemaakt is het opgeven van een stabiel, redelijk onbezorgd leven. Ik heb immers niet voor de makkelijkste weg gekozen. Leeftijdsgenoten om mij heen gaan zich settelen, krijgen een vaste baan, kinderen en hebben een vast inkomen. Ik heb andere prioriteiten en investeer in mijn bedrijf. Dat brengt uiteraard risico’s met zich mee. Nu vind ik dat niet erg, want ik wil alles uit het leven halen wat er inzit, dus ook mezelf altijd blijven uitdagen. “Life starts at the end of your comfortzone” is inmiddels wel mijn levensmotto geworden. Uiteraard moet ik ook weleens een leuk feestje of vakantie laten schieten wanneer ik tegen deadlines aanloop. Dan licht ik mijn vrienden in dat ik tijdelijk opgesloten zit op kantoor of thuis. Daarentegen is het voordeel van eigen baas zijn dat ik mijn eigen tijden kan bepalen. Dan neem ik weleens een middagje vrij om lekker te lunchen met een vriendin.”

www.ydence.com
Beeld: Bianca Toeps