3 vragen aan een sterke vrouw: Lisanne Addink-Dölle

lisanne addink-dölle

Elke week stelt VIVA 3 vragen aan een sterke vrouw. Deze week is dat Lisanne Addink-Dölle, die samen met haar man Remco het duurzame ontwerp- en projectbureau VerdraaidGoed runt.

Hoe ben je op het idee gekomen voor VerdraaidGoed?

Het idee voor VerdraaidGoed is ontstaan tijdens mijn afstuderen. Ik ben in 2010 cum laude afgestudeerd op het vraagstuk hoe dierenpark Emmen zijn materiaalstromen in het ‘nieuwe park’ zo duurzaam mogelijk zou kunnen inrichten. Ik heb een creatieve werk/ontwerpmethode ontwikkeld (VIC methode) en die in de dierentuin toegepast. Met behulp van deze methode heb ik verschillende mogelijkheden bedacht om de afvalstromen binnen het park zelf weer om te kunnen zetten in nieuwe producten. Denk dan aan meubels en souvenirs gemaakt van vezels uit nijlpaardenpoep en verrekijkers van lege pet-flesjes. Het was zo gaaf om dit voor de dierentuin te doen, en ik kreeg veel positieve reacties op mijn afstudeerpresentatie en rapport, dat ik meteen werd gevraagd door anderen om ditzelfde werk ook voor hen te komen doen. Daarom ben ik toen voor mezelf begonnen. Dit is uitgegroeid tot wat nu VerdraaidGoed is; een duurzaam ontwerp- en projectbureau dat ik samen met mijn man run. Wij maken producten uit herkenbare restmaterialen zoals oude treintijdenborden en postbuskasten.

Waar haal je keer op keer weer je inspiratie vandaan voor de producten die je ontwerpt?

Het bedenken van nieuwe ideeen is eigenlijk nooit een probleem. Zodra ik een reststroom zie komen er meteen ideeën boven. Ik kan moeilijk dingen weggooien of reststromen laten ‘schieten’, want ik zie in veel dingen mogelijkheden. Gebrek aan ideeën of reststromen hebben we dan ook eigenlijk nooit. De grote uitdaging zit hem in de schaalbaarheid van de productie en de verkoop. Wij werken met industriële reststromen, zodat we onze unieke producten toch op grote schaal kunnen maken. Om een product tegen een goede prijs te kunnen maken moeten we zorgen voor voldoende materiaal en een continu productieproces. Wij produceren in samenwerking met sociale werkplaatsen. Je wilt deze mensen wel graag voor langere tijd aan het werk kunnen houden en niet steeds een kleine serie van producten maken.

In hoeverre ben je in persoonlijke leven bezig met duurzaamheid?

Ik denk dat bewust leven me al wel met de paplepel is ingegoten. In ben opgegroeid in een huis met grote tuin waar mijn liefde voor de natuur is ontstaan. Genieten van het buiten zijn en al het moois dat de wereld ons brengt doe ik dagelijks en zorgt er voor dat ik ook erg gemotiveerd ben om dit moois te willen behouden. Ik ben handig en creatief, dus deze kwaliteiten kan ik inzetten om de wereld een stukje mooier te maken en verspilling tegen te gaan. Met VerdraaidGoed kan ik dat doen op een manier die ook veel anderen inspireert en vrolijk maakt. Dat is de manier waarop ik graag met duurzaamheid bezig ben; creatieve, verrassende oplossingen bedenken die andere spelenderwijs bewust maken en aanzetten tot een duurzamere levensstijl.