3 vragen aan een sterke vrouw: Vivian Oskam

sterke vrouw

Elke week stelt VIVA 3 vragen aan een sterke vrouw. Deze week is dat Vivian Oskam, die samen met haar vriend een wereldreis maakte op een zeilboot. Een avontuur waarbij ze veel tegenslagen overwon, freelance werkte op de boot en in Chili van haar dochter beviel. Over hun ervaringen schreef Vivian het boek Blijven Drijven.

Samen met je vriend gooide jullie je vertrouwde leventje om tot het leven van reizende freelancers. Vanwaar die keuze? Zou je anderen stimuleren zoiets soortgelijks te doen?

“Ik weet nog goed dat mijn schoonmoeder tegen ons zei: ‘Ik begrijp niet waarom je kiest voor een moeilijk leven.’ Maar voor mij was dagdromen achter een kantoorraam – met nog veertig jaar te gaan – een veel moeilijker vooruitzicht. Ik wilde op avontuur, en ik wilde niet wachten tot het niet meer zou kunnen. Pas toen we onderweg waren bleek dat we al reizende geld konden blijven verdienen, en dat gaf een enorme kick. Ik kan het zeker aanraden om die onzekerheid in te stappen, het is alle moeite meer dan waard.”

Terwijl je zwanger was reisde je door extreme omstandigheden. Ben je nooit bang geweest?

“We gingen voor drie maanden de wildernis in – van week 19 tot week 33 – de tweede echo had ik net gehad. Ik voelde haar elke dag bewegen, dat gaf me vertrouwen. Op een of andere manier voelde het gewoon goed. Natuurlijk was ik weleens zenuwachtig of we de bewoonde wereld wel op tijd zouden halen, zoals toen we ergens twee weken moesten blijven wachten om verder te varen. Het meest angstige moment van onze reis maakte ik gelukkig mee ruim vóór ik zwanger werd, toen we in een levensbedreigende storm terecht kwamen, op weg naar onze droombestemming Patagonië. Terwijl we in windkracht 11 aan het zeeanker hingen met een ziedende storm die ons alleen maar verder de oceaan op zou blazen, brak onze roeras. Ook deed onze motor het niet meer. We zijn toen met een nood-roerreparatie wonder boven wonder toch naar land weten te zeilen. Behoorlijk angstaanjagend was dat.”

Wat hoop je met je boek Blijven Drijven te bereiken?

“Ik hoop met mijn boek te laten zien dat alles kan, als je ervoor gaat. Waarom makkelijk doen als het moeilijk kan? Onze keuze voor ‘moeilijk’ heeft ons zoveel onvergetelijke ervaringen opgeleverd, en ik zou er zo weer voor kiezen. De wereld ontving ons overal met open armen, en die gastvrijheid koester ik voor altijd.”

Het boek Blijven Drijven van Vivian Oskam is overal verkrijgbaar via uitgeverij Hollandia en kost €16,95.