3x wat jullie willen weten over pensioen

pensioen

Tijdens de Pensioen3Daagse op 1 t/m 3 november konden jullie al je prangende vragen over pensioen stellen op het VIVA-forum. Het kennisteam van Nationale-Nederlanden zat daar klaar en dít zijn hun antwoorden.

Monatala: “Van mijn oude bijbaantjes heb ik brieven gekregen met de vraag of ik het bijbehorende (mini-)pensioen wil afkopen. Wat zijn daar de voor- en nadelen van?”

Kennisteam Nationale-Nederlanden: “Het voordeel om je pensioen nu af te kopen is dat je het geld nu tot je beschikking krijgt. Daarnaast zorgt het afkopen van één of meerdere kleine pensioenen voor een opgeruimde administratie. Het nadeel van het afkopen van een pensioen is dat je daarmee een pensioengat kan creëren. Dat betekent dat je een bedrag mist voor op je oude dag. Let wel op dat je bij het afkopen van een pensioen (voor- of na de pensioendatum) er altijd belasting wordt ingehouden op de bruto afkoopwaarde.”

Miesje_2015: “Helaas bouw ik bij mijn werkgever geen pensioen op. Door een pensioenaanvulling kunnen we aanvullend sparen in de privé sfeer. Dit moet ik zelf regelen. Omdat ik nog jong (23 jaar) ben, heb ik nog lang om mijn pensioen op te bouwen. Welke manier van pensioen opbouwen raden jullie mij aan?”

Kennisteam Nationale-Nederlanden: “Wat goed dat je actief met je pensioen bezig bent. Je krijgt geen pensioen via jouw werkgever maar gelukkig wel een pensioenaanvulling die je kunt inzetten om zelf pensioen op te bouwen via een zelf uitgekozen pensioenproduct. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een bankspaarproduct of een lijfrenteverzekering. Misschien is het verstandig om een vrijblijvend gesprek met een adviseur aan te vragen? Dan weet jij zeker of je voldoende spaart voor later.”

Lothlorien: “Ik heb in twaalf verschillende Europese landen gewoond en gewerkt en ik heb in al deze landen via de werkgever pensioen opgebouwd. Hoe laat ik al die pensioenen centraal in Nederland uitbetalen als ik straks 65 ben?”

Kennisteam Nationale-Nederlanden: “Bouw je op dit moment nog pensioen op via een werkgever? Wellicht is jouw huidige pensioenuitvoerder bereid om mee te werken aan waardeoverdracht, voor alle eerder opgebouwde pensioenen. Met waardeoverdracht worden je pensioenaanspraken samengevoegd in één pensioenpot (de pensioenpot van je huidige werkgever). Dit zou jouw pensioensituatie veel overzichtelijker maken. Helaas is het niet mogelijk al jouw pensioenpotjes samen te voegen bij een pensioenverzekeraar in Nederland omdat je nu niet in Nederland actief pensioen opbouwt. Soms is het een voordeel om pensioen te ontvangen vanuit het buitenland. Elk land hanteert immers zijn eigen belastingtarieven. Op de website van de Belastingdienst kun je hier meer informatie over vinden.”

Meer vragen en antwoorden lezen? Je kunt ze teruglezen in het topic op het VIVA-forum. Het topic is inmiddels gesloten, er kunnen dus geen vragen meer worden gesteld. Of kijk voor meer informatie over pensioen op www.pensioenistedoen.nl.