5 werkblunders die je niet moet maken

We maken allemaal wel eens een foutje, ook op het werk. Maar sommige dingen moet je echt niet in je hoofd halen. Je kunt maar beter voorbereid zijn, nietwaar?

1. Reageren uit boosheid of wraak
Velen van ons zijn meer op het werk dan thuis, dus het is logisch dat je wel eens in situaties terechtkomt die (negatieve) emoties oproepen. Iemand beledigt je, een collega naait je, je wordt ontslagen, je krijgt de schuld van iets wat je niet hebt gedaan. Whatever. Hoewel het natuurlijk prima is om jezelf een beetje bloot te geven, is het niet slim als je waar het hele kantoor bij is iemand de huid volscheldt, wraakmails stuurt of in een woedeaanval je baan spontaan opzegt. Reputatieschade galore… Dus keep calm and take a deep breath.

2. Collega’s naaien
Wat je niet wilt dat jou geschiedt… naai dus zelf je collega’s ook niet. Dat betekent: niet op je werk roddelen over wat een ander fout doet, geen werk of kansen van iemand afpikken en zeker niet iemand neerhalen omdat je jaloers bent of die persoon niet mag. Als je een probleem hebt met iemand, stap dan op diegene af en los het op samen op. Zo niet, dan zal het zich als een boomerang tegen je keren.

3. Liegen
Je vertelt een leugentje over je skills, je ervaring of wat je aan workload aankan, omdat je bijvoorbeeld bang bent dat men je anders niet voor vol aanziet of dat je niet wordt aangenomen. Dat maakt je 1: minder respectabel en betrouwbaar. En 2: die leugen moet je vol zien te houden, je moet dus blíjven jokken. Doodvermoeiend en op een gegeven moment val je door de mand. Het is heel simpel: als je liegt ben je meestal bang voor de waarheid. Steek je energie dus liever in het nagaan waar je zo bang voor bent en doe daar iets aan.

4. Schepen achter je verbranden
Een succesvolle carrière gaat niet aleen over je kunnen en je ervaring, maar vooral ook over de mensen met wie je werkt of hebt gewerkt. Je collega’s, bazen of klanten. Mensen met wie je lief en leed hebt gedeeld en die je misschien in de teokeomst weer tegenkomt of die op een andere manier een rol kunnen spelen. Vermijd hen die je niet vertrouwt of niet mag, maar zorg dat je je schepen niet achter je verbrandt. Je weet nooit wanneer of hoe ze je op een dag nog van dienst kunnen zijn. En afgezien daarvan, het is fijn om goed met mensen om te kunnen gaan. Met wie dan ook.

5. De baas naaien
En dat bedoelen we letterlijk: never ever ga je met je baas naar bed. Hoeven we verder niet uit te leggen toch?

Heb je zelf werkblunders die je ooit gemaakt hebt of waarvan je vindt dat ze in dit rijtje passen? Laat het ons weten!

Bron: LinkedIn
Beeld: stocking / 123RF Stockfoto

 

Kun je wel wat inspiratie gebruiken om het beste uit jezelf en je werk te halen? Op Facebook.com/VIVAwerk geven Nederlandse succesvrouwen je dagelijks een portie inspiratie, de beste tips en trics, do’s en don’ts op werkgebied om je te helpen op jouw weg naar succes.