5x tips voor effectief thuiswerken

Thuiswerken

Thuiswerken kan een fijne oplossing zijn tegen de dreigende sleur van vijf dagen per week werken op hetzelfde kantoor, achter hetzelfde bureau en naast dezelfde mensen. Daarbij kunnen een aantal uur in je eentje perfect zijn om juist díe klusjes erdoorheen te drukken die je normaal voor je uitschuift. Hieronder wat tips om het thuiswerken effectief te laten verlopen.

Maak een schema

Werken doe je binnen bepaalde uren, en dit geldt ook voor thuiswerken. Zit je op kantoor van 9 tot 17 uur? Doe dit dan ook thuis! Je hebt anders kans dat je nog steeds aan het tikken bent terwijl het zonnetje al lang en breed onder is gegaan. Dit geldt overigens ook voor je lunchtijd: zet de wekker en plan een half uurtje of uurtje om (buiten) je lunch te nuttigen. Niet achter je computer!

Maak het comfortabel voor jezelf (maar niet té)

Niet iedereen heeft een bureau en bureaustoel thuis, maar je wilt voorkomen dat het thuiswerken resulteert in een zere rug. Zorg er dus wel voor dat je een goede stoel en tafel hebt waar je aan kunt werken. Ook al lijkt een laptopje op de bank nog zo verleidelijk, uiteindelijk is het niet echt ergonomisch verantwoord en productiever word je er zeker niet van! Werk je vaak thuis? Bedenk dan dat het wellicht toch belangrijk is om een goede werkplek te overwegen. Een bureau en een bureaustoel hoeven niet het einde van de wereld te kosten.

Maak een duidelijke to-do list

Op je werk zijn je werkzaamheden wellicht voor de hand liggend, maar thuis is dit toch anders. Om te voorkomen dat je vroegtijdig afgeleid bent door een aflevering van Dr. Phil is het handig om een duidelijke to-do list te maken, als het nodig is zelfs met tijdstippen erbij. Van elf uur tot twaalf uur werk ik hierheen, om één uur begin ik aan… enzovoorts.

Zet de tv uit

Over Dr. Phil gesproken… Laat die tv dus maar gewoon helemaal uit. Een ontzettende stoorzender! Je hebt op je werk immers ook geen tv aanstaan. Beter is de radio aan op de achtergrond, waar je niet al te veel aandacht aan hoeft te besteden. Een radiozender is daarbij beter dan een eigen playlist, aan een radiozender hoef je zelf namelijk 0 aandacht te besteden.

…en ook je telefoon

Op kantoor is het ook not done als je de hele dag aan het appen bent. Niet voor niks, je werkproductiviteit wordt er niet beter op. Hoe verleidelijk het ook is regelmatig naar je pokkie te grijpen, leg ‘m weg en bepaal voor jezelf de tijdstippen wanneer je wel even mag kijken. Dit geldt ook voor Facebook: log jezelf uit en kijk alleen tijdens je lunch even wat voor spannends je gemist hebt (of vooral: wat níet).