5x zo combineer je mantelzorg en werk

Er zijn meer mantelzorgers dan je denkt. Sterker nog: misschien ben je er zelf wel een. Super dankbaar werk om te doen, maar het kost soms ook best wat energie. Zeker als je er een drukke baan naast hebt.

Reden dus om eens na te gaan hoe je het een beetje makkelijker kunt maken voor jezelf. Check deze tips hieronder. Misschien helpen ze je op weg.

1. Praat met je baas

Vertel over de situatie en bekijk samen hoe je werk en zorg op een goede manier combineert. Spreek bijvoorbeeld af dat je op het werk mag en kunt bellen met degene die je verzorgt of met zorgverleners.

2. Vertel het je collega

Ze hebben er dan meer begrip voor als je een keer moe bent, dingen moet regelen voor de persoon die jij zorg verleent of je hoofd er niet bij hebt.

3. Denk in oplossingen

Zoek naar goede oplossingen die je ontlasten, zoals zorgverlof opnemen, je werktijden aanpassen, meer thuiswerken of overuren sparen voor onverwachte zorgsituaties. Dit kun je bespreken met de HR-afdeling op je werk.

4. Vergeet jezelf niet

Om voor een ander te kunnen zorgen, moet je dat ook voor jezelf doen. Dus: hoe druk je het ook hebt, plan af en toe even tijd voor jezelf. Echt. Dóen!

5. Vraag hulp aan een mantelzorgmakelaar

Is de combinatie van werken en zorgen echt te zwaar? Schakel dan een zorgadviseur van VGZ in. Deze beantwoordt vragen, neemt regelwerk uit handen en vraagt vervangende mantelzorg aan. Deze kan wel tot vijftien dagen vergoed worden, afhankelijk van de verzekering die je hebt. Zo kun jij je accu weer opladen.