6 ultieme opruimtips

opruimen

Zie je op tegen de lenteschoonmaak, en het bijbehorende opruimen? Opruimcoach Zamarra Kok geeft je haar beste opruimtips!

  1. Alles heeft een plek – Vaak ruim je maar tot op zekere hoogte op: er blijft altijd ‘zwerfrommel’ door je huis heen gaan. Bedenk voor alles in huis een plek. Dus bakjes voor de scharen, een la voor de opladers, etcetera. Als iets nog geen plek heeft, bedenk er dan ter plekke eentje.
  2. Maak een verdeling – Pak twee lege dozen en een vuilniszak, en verdeel je spullen: één doos is voor de spullen die naar de kringloopwinkel moeten, één doos vul je met spullen die van emotionele waarde zijn en je niet weg wilt gooien, en in de vuilniszak gaan spullen die je weg wilt gooien.
  3. Neem je directe leefomgeving onder de loep – Je zult versteld staan hoeveel spullen je in je huiskamer hebt, die er eigenlijk niet hoeven te zijn. Een stapel kranten die je wilt bewaren, kun je beter in een doos doen en opslaan op zolder of in een schuur. Zo kan je woonkamer weer ‘ademen’, en staan er alleen dingen die je ook regelmatig gebruikt.
  4. Bedenk bij alles wat je koopt: waar ga ik dit laten? – Waak er ook voor dat je gratis dingen aanneemt, ‘omdat het gratis is’. Heb je het echt nodig? Zo niet, afslaan.
  5. Als je kledinghangers klem hangen, is het tijd om je kast uit te mesten – Als je toch iets wilt kopen, doe dan ook iets ouds weg. Vind je het moeilijk om mooie kleding weg te doen? Niet als het naar het goede doel gaat: Dress for Succes zorgt ervoor dat je nette kleding bij solliciterende vrouwen met een minimum inkomen terecht komt. Surf naar www.dressforsuccess.nl voor meer info.
  6. Maak foto’s – Vind je het moeilijk om afscheid van nutteloze meuk te nemen? Maak er dan een foto van, voor je het weggooit. Zou heb je alsnog een herinnering eraan.

Kijk voor meer info op www.zamarra.nl, of check haar boek Speedcleaning en de Organizing Agenda 2015

Foto: iStock