6 do’s voor de eerste dagen in je nieuwe baan

nieuwe baan

Wow, wat goed! Je hebt eindelijk die echte, volwassen baan bemachtigd waar je zo lang voor gestreden hebt. Voordat je als een overenthousiaste puppy je nieuwe werkplek binnenstuift: sta even stil hoe je je eerste dagen gaat aanpakken. Met deze zes do’s laat je je nieuwe werkgever zien dat ze hij/zij de goeie heeft binnengehaald.

Kom op tijd

Dit lijkt makkelijk, maar als je er een handje van hebt altijd en overal te laat te komen, is het wellicht een uitdaging voor je. Als je 9.00 moet beginnen, wees dan om 8.50 op kantoor.

Beter overdressed dan underdressed

Weet je niet goed wat je moet dragen naar je nieuwe job? Het is beter om overdressed te verschijnen dan underdressed. Kies dus nooit voor een jeans en/of sneakers als je niet zeker bent of dat gepast is. Beter is een nette broek of jurk met een mooi jasje. Blijkt iedereen toch in spijkerbroek rond te lopen, dan kun je die altijd op latere werkdagen uit je kast halen.

Stel je voor

Geef iedereen een hand en stel je voor. Wees open en luister naar je nieuwe collega’s. Als iemand je vraagt waar je woont en of je ver moet reizen, stel de vraag dan terug. Doe dit ook als sommige van je nieuwe collega’s ouder zijn dan jij. Dat ze ouder zijn betekent niet dat ze boven je staan of dat je je door hen geïntimideerd hoeft te voelen.

Maak een vragenlijst

Heb je een vraag, schrijf deze dan op een lijstje. Voordat je gaat lunchen of aan het einde van de dag, kun je al je vragen in één keer stellen, in plaats van verschillende collega’s over de hele dag lastig te vallen.

Laat zien wie je bent

Wanneer je de hele dag stil gaat zitten werken, kunnen je collega’s nooit inschatten wie hun nieuwe collega is. Zeg ja als iemand vraagt of je koffie wilt. Neem kleine pauzes van tien minuten om even met je collega’s te kletsen en te laten zien dat je een fijn persoon bent. Als iemand je mee vraagt te gaan lunchen, ga mee. En zeur niet als de kantine geen salade heeft. Van een broodje ga je niet dood.

Werk hard

Laat zien dat je graag en hard werkt. Als je een bepaalde taak hebt afgerond, vraag meteen om iets nieuws. Ga in geen geval een beetje zitten surfen achter je laptop, totdat iemand je iets nieuws komt brengen.

Bron: thoughtcatalog
Beeld: Etsy