6 fouten die je dagelijks op je werk maakt

werk

Zonder dat je het weet, doe je op je werk dingen waarvan je denkt dat je goed bezig bent, terwijl het juist ten koste gaat van je productiviteit. Stap niet in deze valkuilen.

  1. Je komt te laat – Zelfs als je van je baas zelf mag weten hoe laat je binnenkomt, is het belangrijk om toch om negen uur achter je computer te zitten. Uit onderzoek blijkt namelijk dat bazen werknemers die vroeg binnen zijn een hoger cijfer geven op het gebied van productiviteit en betrokkenheid, dan de mensen die later binnenkomen. Zelfs als ze allemaal hetzelfde aantal uren op het werk zijn.
  2. Je checkt eerst je mail – Het lijkt misschien heel logisch om eerst je mailbox te openen, maar volgens experts is het juist beter om hier even mee te wachten. Als je je dag namelijk begint met het beantwoorden van tig mailtjes, zet je dat meteen in een stress modus, waardoor het moeilijker is om je erna op belangrijke taken te focussen. “Start je dag met de belangrijkste taak, die concentratie vereist. Je mailbox kan best een uurtje wachten’, aldus time management expert Julie Morgens.
  3. Je zit achter je bureau – Steeds meer onderzoeken bevestigen dat staan achter je bureau voordelig is. Voor je bloedsomloop –je zou er zelfs langer door leven-, voor je houding, maar ook voor de productiviteit. Ook blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat staande werknemers creatiever, enthousiaster, en meer bereid om samen te werken zijn. Niet voor niets geven steeds meer grote bedrijven zoals Google en Yahoo hun werknemers de gelegenheid om staand te werken.
  4. Je probeert te multitasken – Terwijl je dit leest, heb je waarschijnlijk nog zes browsers openstaan, eet je een broodje en sta je in de wacht aan de telefoon. Niet slim, want uit diverse studies blijkt dat je je moet focussen op één taak per keer, om het zo snel en zo goed mogelijk af te ronden.
  5. Je neemt geen pauze – “Ik haal wel een broodje”, heb je dat wel eens tegen je collega’s gezegd, als ze je meevragen voor een lunchpauze? Niet slim. Want als je je even losrukt van dat computerscherm, ben je veel productiever en geconcentreerder dan wanneer je er continu achter blijft zitten. Zelfs een kleine wandeling kan je focus twintig procent verbeteren, blijkt uit Amerikaans onderzoek. Wil je per se op je stoel blijven zitten? Kijk dan naar mooie natuurplaatjes. Die laden een vermoeid brein beter op dan een extra kop koffie.
  6. Je neemt je vakantiedagen niet op – Je denkt misschien dat je heel fanatiek en loyaal overkomt als je nooit op vakantie gaat. Maar je doet jezelf én je collega’s er geen goed mee. Iedereen heeft tijd nodig om de batterij weer op te laden, en om weer fris en geïnspireerd de tanden in het werk te kunnen zetten.

Bronnen: NRC, Huffington Post
Foto: 123RF