6 ranzige voorwerpen in huis die meer bacteriën bevatten dan de toiletbril

vieze voorwerpen

Als je denkt aan vieze voorwerpen binnenshuis, schiet het toilet waarschijnlijk snel bij je te binnen. Maar wist je dat er een hoop dingen zijn die meer bacteriën bevatten dan de wc? Good Housekeeping Institute onthult de ranzigste voorwerpen waar je in het dagelijks leven mee in aanraking komt.

  1. Ovenrooster
    Zeg eens eerlijk: maak jij bij het schoonmaken van de keuken ook altijd netjes het rooster in de oven schoon? Wij begrijpen het best als het antwoord ‘nee’ is; het is nu eenmaal niet het fijnste klusje in huis. Toch is het belangrijk, want volgens onderzoek uit 2013 zou het gemiddelde ovenrooster 1,7 miljoen bacteriën per vierkante inch (= 2,54 cm) bevatten; dat is meer dan dubbel zoveel als het toilet. En dan te bedenken dat je je eten erop legt. Ugh.
  2. Toetsenbord
    We weten het allemaal: toetsenborden vormen een bron van micro-organismes. Maar wist je ook dat het gemiddelde toetsenbord maar liefst vijf keer zoveel bacteriën bevat dan een toiletbril? Denk daar maar eens aan terwijl je je lunch achter je laptop opeet. Wil je je toetsenbord een goeie reinigingsbeurt geven? Schoonmaken doe je met een zacht, vochtig doekje, en vervolgens wat alcohol. En vergeet stof, haren en kruimels er niet uit te blazen.
  3. Liftknopjes
    Verschillende studies hebben aangetoond dat liftknopjes meer bacteriën bevatten dan je toilet. Volgens onderzoek in Saudi-Arabië is maar liefst 97 procent van de knopjes ermee besmet. In 10 procent van deze gevallen gaat het om bacteriën die voedselvergiftiging of bijholteontsteking kunnen veroorzaken. Vermijden dat je er een moet aanraken is misschien niet mogelijk, maar onthoud in ieder geval dat je je handen erna goed wast.
  4. Tapijt
    Wist je dat we per uur 1,5 miljoen aan dode huidcellen – het ideale voer voor bacteriën – verliezen? Je tapijt ligt er dan ook vol mee. Voeg daar nog eens pollen en haren van je huisdier aan toe, en je begrijpt dat karpet een walhalla voor micro-organismes is. Heb je thuis tapijt, zorg er dan voor dat je investeert in een superefficiënte stofzuiger.
  5. Handtas
    Je staat er misschien niet bij stil, maar je tas – die je overal heen meesleept – is een bron van bacteriën. Uit onderzoek is gebleken dat de gemiddelde handtas drie keer viezer is dan een kantoortoilet. Handtassen die heel vaak gebruikt worden, kunnen zelfs tien keer viezer zijn. Reinig de jouwe daarom eens per week met een vochtig doekje en een drupje zeep – als het materiaal dat toelaat, uiteraard.
  6. Snijplank
    Je legt er moeiteloos je rauwe vlees en verse groenten op, maar sta je er weleens bij stil hoeveel bacteriën zich verzamelen in je snijplank? Hierin zitten maar liefst tweehonderd (!) keer zoveel poepbacteriën als op je toiletbril, zo wijst een onderzoek van de Universiteit van Arizona uit. Die poepbacteriën zijn afkomstig uit het rauwe vlees dat je op de plank snijdt. Eet smakelijk hè!

Wil je niets meer missen van VIVA? Neem een abonnement. Profiteer nú van onze speciale zomeraanbieding: 10 nummers voor slechts €10.

Bron Good Housekeeping | Beeld Shutterstock

 

Jessica heeft een zwak voor (salsa)dansen, gekke taalfeitjes en de Spaanse cultuur. Voor VIVA schrijft ze over human interest, entertainment, reizen, liefde, seks, eten en al het andere wat haar bezighoudt.