6x street art in Mechelen

street art mechelen

Van shoppen in Parijs tot cultuur snuiven in Rome en feesten in Berlijn. Wie houdt er niet van vakantie? Wij wel, en daarom delen we deze maand elke week een lijstje met travel tips in een andere stad! Deze week: street art in Mechelen.

Tekst en beeld Jana Kerremans (time to momo-local)

Mechelen is dé up-and-coming kunststad van België, en misschien momenteel wel de hipste. Op steeds meer plekken in de stad zie je de mooiste street art. Al in 2014 bracht de toenmalige stadsartiest Gijs Vanhee de vibe op gang in Mechelen. Daaruit ontstond het kunstproject Mechelen Muurt. We zetten enkele van de gaafste werken voor jou in de kijker.  De ideale manier om Mechelen te leren kennen van haar meest edgy kant!

Mechelse diersoorten

Kunstenaar Dzia herken je uit duizenden. Met slechts enkele pennenstreken, zo lijkt het wel, roept hij de knapste dierenportretten op. De Mechelse Lange Schipstraat werd beloond met De Pelikaan. Erg kleurig voor Dzia’s doen, en een monumentaal werk om trots op te zijn.

Een geliefd onderwerp voor meer kunstenaars, dieren. De Onderwaterhond van Marc Smeets a.k.a. ‘Smates’ mag je dan helemaal niet missen. Vlak bij dit levensechte hondenportret vind je Mechelens eerste volledige mural, Alice Duerme, van de Argentijnse Milu Correch. Samen vormen ze een indrukwekkende double bill in De Langhestraat.

Onmisbaar op de hoek van de Adegemstraat naar de Korenmarkt vervolgens,  is The Gift, een vier meter hoge mural van pionier Gijs Vanhee. The Gift is een ode aan de Mechelse Maneblusserslegende. Gijs maakte in het zelfde thema ook een werk voor de binnentuin van fiets-en koffiebar Peloton De Paris, even verderop richting Hoogstraat.

Mijlen onder zee

De Onze-Lieve-Vrouwestraat is momenteel dé straat voor jong talent en fijne DIY-zaakjes. Maar vergeet vooral niet om even haar zijstraatjes in te duiken. In de naburige Schuttershofstraat sta je immers oog in oog met  een van de meest intrigerende werken van Mechelen Muurt. Elsewhere is een fascinerend portret opgetrokken uit houten planken, het handelsmerk van de mysterieuze street artist Strook.

De Mosselschelpstraat was tot voor kort een onooglijk steegje, een zijtakje van de Adegemstraat. Tot de Mechelse kunstenares en graphic novelist Shamisa Debroey er neerstreek, de jongste van alle artiesten. Haar kunststukje Een Mijl Onder Zee is een lieve knipoog naar de straatnaam, en de moeite waard om op te duiken.

Meer actuele tips over Mechelen vind je hier.

Jessica heeft een zwak voor (salsa)dansen, gekke taalfeitjes en de Spaanse cultuur. Voor VIVA schrijft ze over human interest, entertainment, reizen, liefde, seks, eten en al het andere wat haar bezighoudt.