7 originele tips om je voor te bereiden op een sollicitatiegesprek

Sollicitatiegesprekken, zullen we er óóit aan wennen? Wij betwijfelen het. Toch is een goeie voorbereiding het halve werk. Wat valt er naast het standaard riedeltje – inlezen in het bedrijf en jezelf voorbereiden op moeilijke vragen – nog meer te doen?

Het Vlaamse recruteringsbureau Hays zette zeven niet-zo-doorsnee tips op een rij.

 1. Googel degene met wie je een gesprek hebt
  Check eens wat je online kan vinden over degene met wie je een afspraak hebt. Dat kan de ‘angst voor het onbekende’ wegnemen. Bovendien: misschien blijkt wel dat jullie toevallig op dezelfde middelbare school hebben gezeten, of allebei gék zijn op beachvolleybal. Je weet maar nooit.
 2. Oefen een krachtpose
  Een beetje lachwekkend klinkt het wel, maar volgens psycholoog Amy Cuddy helpt het om vóór het gesprek drie minuten lang een krachtpose aan te houden. Hierdoor zou je zelfvertrouwen toe- en je angst afnemen. Een krachtpose kan bijvoorbeeld zijn: rug recht, borst vooruit en handen in de zij als superwoman. 3, 2, 1, go!
 3. Ga van tevoren sporten
  Duik voorafgaand aan het sollicitatiegesprek even de sportschool in of ren een rondje door het park. Tijdens het bewegen maakt je lichaam meer endorfine aan, en dat komt goed van pas. Dit stofje vermindert namelijk stress en zorgt voor een positiever en energieker gevoel. En bovendien geeft het je wangen wat extra kleur.
 4. Laat je inspireren
  Neem een momentje voor jezelf en beeld je in dat je daadwerkelijk de baan krijgt. Visualiseer je nieuwe leven en het mogelijke succes dat je te wachten staat. Zoek wat inspirerende quotes en foto’s op van mensen met dit beroep tegen wie je opkijkt, en voilà: daar is je dosis motivatie.
 5. Praat met vrienden
  Niets is fijner dan het gevoel dat iemand je van een afstandje toejuicht, dus kom maar door met die peptalks.
 6. Luister naar muziek
  Zet onderweg naar de sollicitatie een lekker album op. Luisteren naar muziek vermindert stress en leidt je af. Vooral uptempo nummers met een stevige beat werken goed.
 7. Plan iets leuks na de sollicatie
  Aangenomen of niet; jezelf belonen voor je inzet mag altijd. Zorg dat je tijdens het voorbereiden van je sollicitatie iets hebt om naar uit te kijken. Plan bijvoorbeeld een gezellig etentje of een tof feest.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de VIVA-nieuwsbrief.

https://www.magazine.nl/abonnement/viva

Bron: HLN
Jessica heeft een zwak voor (salsa)dansen, gekke taalfeitjes en de Spaanse cultuur. Voor VIVA schrijft ze over human interest, entertainment, reizen, liefde, seks, eten en al het andere wat haar bezighoudt.