7 simpele tips om groener te werken

groen

Denk je dat je op z’n minst zonnepanelen op het dak van je kantoorpand moet laten installeren om groener te werken? Mis! Ook met kleine veranderingen werk je al een stuk duurzamer en groener. Deze tips zijn easy peasy en direct toe te passen.

Weg met plastic bekertjes

Vul de serviesvoorraad aan en zorg ervoor dat er genoeg mokken zijn. Hierdoor wordt iedereen aangemoedigd om de hele dag dezelfde mok te gebruiken in plaats van tien plastic bekertjes. Je kunt hetzelfde doen met borden en servies.

Eén dag geen vlees

De productie van vlees is nogal belastend voor het milieu. Sla daarom één dag in de week vlees over, dus ook één keer in de week tijdens de lunch. Zorg jij voor de lunch op kantoor? Plan, in overeenstemming met je collega’s, een standaard dag in de week waarop je geen vlees inslaat. Nog een lunchsuggestie: alleen biologische- en/of streekproducten serveren.

Groener reizen

Woont er een collega in de buurt met wie je kunt carpoolen? Dit scheelt geld voor benzine én reduceert luchtvervuiling. Nog beter is het openbaar vervoer pakken of natuurlijk de fiets als de afstand naar je werk dat toelaat.

Niet stand-by, maar echt uit

Check aan het einde van de werkdag of alle lichten uit zijn, de printer uit staat en de verwarming laag staat. Op kantoor voelt vaak niemand zich verantwoordelijk hiervoor, waardoor apparaten vaak op stand-by blijven staan terwijl ze dan nog steeds stroom verbruiken.

Betrek iedereen bij het groener werken

Communiceer met je werknemers of collega’s dat je graag duurzamer wilt gaan werken. Laat ze meedenken over groene aanpassingen en koop een cadeautje voor de bedenkers van ideeën die goed uit te voeren zijn.

Ga slim met printen en papier om

Veel printen is zó 1985. Er wordt al een stuk minder geprint, maar dat kan natuurlijk altijd beter. Moeten die notulen bijvoorbeeld echt afgedrukt worden of kun je ze ook digitaal archiveren? Stel je computer zo in dat je altijd dubbelzijdig print. Gebruik printjes die je niet meer nodig hebt voor het maken van aantekeningen. Verstuur facturen niet langer over de post, maar factureer digitaal. Veel schoner en vaak sneller.

Duurzame shot cafeïne

Kies een duurzaam koffie- en theemerk voor je dagelijkse shot cafeïne en de daarna volgende sloten thee. Doe (bijvoorbeeld hier) een vergelijkend onderzoekje en ga voor een merk dat zich inspant voor het klimaat en arbeidsomstandigheden in ontwikkelingslanden.

Bron: Sprout, Thefrogblog. Boek How to green your office
Beeld: 123RF