8 films met waardevolle carrière lessen

Vergeet netwerkborrels (even dan). Met deze films doe je ook inspiratie op voor je carrière én kun je onderuit gezakt op de bank chillen.

1. The Social Network (uit 2010)
Gaat over: Hoe Mark Zuckerberg Facebook oprichtte en in welke (juridische) problemen hij daarbij raakte.

Carrière-les: Een ontzettende eikel zijn die z’n vrienden verraadt is een goede eigenschap als je één van de meest invloedrijke en jongste miljonairs ooit wilt worden.

TheSocialNetwork

2. The Devil Wears Prada (uit 2006)
Gaat over: Andrea wil niets liever dan een succesvolle journalist worden. Om dat te bereiken neemt ze een baantje aan als personal assistent van hoofdredacteur Miranda. Die blijkt de grootste bitch ooit te zijn en Andrea verliest zichzelf compleet in haar veeleisende job.

Carrière-les: Kies altijd voor je eigen geluk in plaats van een baan die één en al glamour lijkt, maar je volledig opslokt en niet bij je past.

TheDevilWearsPrada

3. The Pursuit of Happyness (uit 2006)
Gaat over: Chris verkoopt medische apparaten die niemand wilt hebben en zijn vrouw gaat bij hem weg. De zorg voor hun zoon komt op zijn schouders terecht, terwijl hij blut is en met z’n zoon in een openbaar toilet moet slapen. Maar Chris werkt zichzelf op en wordt succesvol op de beursvloer.

Carrière-les: Hoe diep je ook zinkt, het is nooit te laat voor een carrièreswitch om iets van jezelf te maken.

PursuitOfHappyness

 

4. Valentino (uit 2013)
Gaat over: Het gaat Valentino voor de wind. Hij staat op het punt promotie te maken in zijn baan als luxe autoverkoper, heeft een mooi huis en zijn vriendin heeft ‘m ten huwelijk heeft gevraagd. Eén probleem: hij is geen Italiaan, zoals iedereen denkt. Uiteindelijk komt zijn leugen uit.

Carrière-les: liegen tijdens je sollicitatie over je nationaliteit is geen goed idee. En geheim houden dat je meedoet aan de Ramadan is niet te doen.

Valentino

 

5. Working Girl (uit 1988)
Gaat over: Melanie Griffith speelt de rol van secretaresse Tess. Tess heeft niet gestudeerd, maar werkt loeihard en is vastbesloten op te klimmen op de carrièreladder. Wanneer ze erachter komt dat haar nieuwe baas met de eer van haar goede ideeën wilt strijken, doet ze zich voor als haar baas en sluit een lucratieve businessdeal met de hulp van de tegenpartij.

Carrière-les: Goede ideeën kunnen van iedereen afkomstig komen, ook van werknemers met lagere functies. Innovatief zijn en hard werken loont. Een serieuze baan, vraagt om serieus haar.

WorkingGirls

 

6. Julie & Julia (uit 2009)

Gaat over: Twee vrouwen die een gigantische passie voor koken hebben. Je volgt Julia Child die zichzelf in de jaren 50 uitvindt als dé kookexpert. Julie leeft in deze tijd en besluit alle recepten te maken uit Julia’s kookboek en hier een blog over te schrijven.

Carrière-les: Volg je passie, of dit nou koken, schrijven of iets anders is. Wees vastberaden en geef niet op. Ook niet als de enige volger van je blog je moeder is.

JulieJulia

 

7. Million Dollar Baby (uit 2004)
Gaat over: Maggie is serveerster in een klein dorp, maar droomt van een carrière in de boksring. Frankie Dunn is een grote bokstrainer, maar wilt haar niet helpen omdat hij geen vrouwen traint. Dus traint Maggie dag in, dag uit in zijn sportschool, net zolang tot hij haar wél wilt trainen. Uiteindelijk groeit ze uit tot een hele grote in de bokswereld.

Carrière-les: Als je iets wilt bereiken is doorzetten de sleutel.

MillionDollarBaby

8. The Wolf of Wallstreet (uit 2013)
Gaat over: Jordan Belfort richt zijn eigen beleggingsfirma Stratton Oakmont op. Samen met zijn vriend en collega Donnie verkoopt hij waardeloze aandelen aan onschuldige mensen. Stratton Oakmont groeit gigantisch en Jordan verdient fortuinen. Zijn hele leven wordt beheerst door exclusieve feestjes met veel drugs en alcohol.

Carrière-les: steeds meer en meer willen is belachelijk: je kunt er volledig van doordraaien. En ga nooit varen met je jacht als er storm op komst is.

WolfofWallstreet

Foto’s: Columbia Pictures, 20th Century Fox, Warner Bros Picures, Paramount Pictures en valentinodefilm.nl

Kun je wel wat inspiratie gebruiken om het beste uit jezelf en je werk te halen? Op Facebook.com/VIVAwerk geven Nederlandse succesvrouwen je dagelijks een portie inspiratie, de beste tips en trics, do’s en don’ts op werkgebied om je te helpen op jouw weg naar succes.