8 potentiële VIVA400-winnaressen

Stel je voor: VIVA bestond al in 1800. Ook toen organiseerden we jaarlijks de Viva400, een lijst met daarop de meest inspirerende vrouwen in hun vakgebied. Zonder twijfel hadden deze vrouwen uit de geschiedenis een plek op de lijst gekregen én hadden ze een Viva400-award in de wacht gesleept.

Tabitha Babbit

De Amerikaanse Tabitha Babbit vond in 1813 de cirkelzaag uit. Ze zag veel geploeter met handzagen om zich heen en bedacht dat een ronde zaag veel efficiënter zou zijn. Ze maakte er één, sloot ’m aan op een door water aangedreven machine met een ronddraaiende as en voilà: de eerste cirkelzaag was geboren!

zaag

Josephine Garis Cochrane

Gefrustreerd bedacht Josephine Garis Cochrane in 1886 een oplossing voor haar bedienden die steeds haar porselein lieten sneuvelen: de vaatwasmachine. Zo’n machine was al eerder uitgevonden, maar daar was eigenlijk niemand tevreden over. De Amerikaanse Josephine pakte het beter aan en introduceerde de bekende rekken en een spoelkop. In nieuwe vaatwassers wordt deze techniek nog steeds gebruikt.
29777966_s

Elizabeth Magie

De Amerikaanse Elizabeth Magie bedacht in 1903 op 37-jarige leeftijd het bordspel The Landlord’s Game, de voorloper van Monopoly. Ze baseerde het spel op het tactieken die ze om zich heen zag waarbij stukken land werden geclaimd. Vooral de tragische gevolgen daarvan wilde ze verbeelden.
MTSOfan

Mary Anderson

In 1904 vroeg Mary Anderson uit Amerika het patent aan op de door haar bedachte ruitenwissers. Eerder dat jaar was ze op bezoek in New York en zag ze een trambestuurder die de voorruit open had staan, omdat hij moeite had het glas vrij te houden van ijzel. Terug thuis is Alabama maakte ze een arm met een rubberen rand die geactiveerd kon worden zonder de auto uit te stappen. Zo’n 10 jaar later werden alle auto’s standaard van ruitenwissers voorzien.

29651068_s

Ruth Wakefield

De Amerikaanse diëtiste Ruth Wakefield bedacht in 1938 de chocolate chip cookie. Ze runde samen met haar man een goed lopende herberg waar zij het eten verzorgde. Ruth kon goed koken, ze schreef al eerder een kookboek. Toen ze op een dag eens ander toetje wilde serveren dan de notenkoek die ze normaal maakte, bedacht ze het bekende koekje met stukken chocolade. Ze verkocht haar recept aan Nestlé, die haar koek tot grote hoogte bracht.

32385703_s

Hedy Lamarr

Er gaat waarschijnlijk niet meteen een belletje bij je rinkelen bij het Secret Communications System dat Hedy Lamarr bedacht. Maar je gebruikt het dagelijks, want het systeem is de basis voor vrijwel alle draadloze digitale communicatie, inclusief gps, bluetooth en wifi. De Oostenrijks-Amerikaanse Hedy bedacht deze methode waardoor radioboodschappen niet meer konden worden onderschept. In 1942 kreeg ze patent op het Secret Communications System. Hedy was ook actrice en haar uitvinding werd niet echt serieus genomen. Pas in de jaren ’60 werd serieuzer naar de mogelijkheden van het systeem gekeken en pas in 1997 kreeg ze een prestigieuze prijs voor het systeem.

macbook-air-notebook-technology-1168

Stephanie Kwolek

Kevlar is een ijzersterke vezel en wordt verwerkt in kogelvrije vesten, brandweermanpakken, skibrillen, fietsbanden en helmen. De Pools-Amerikaanse scheikundige Stephanie Kwolek ontwikkelde deze vezel in 1965 toen ze begin 30 was. Ze werkte voor het Amerikaanse bedrijf DuPont waar ze tot haar pensioen zou blijven werken.
9014487_s

Willemine Johanna van der Woerd

Een Nederlands tintje aan deze lijst! Tot in de jaren 70 van de vorige eeuw werd een kettingkast op je fiets afgeschermd met zeildoek. Willemine Johanna van der Woerd uit Barneveld runde in die tijd fietsenfabriek De Woerd. Zij bedacht de plastic kettingkast. Die was een stuk sneller en goedkoper te maken en eenvoudiger aan te brengen. In 1974 kreeg ze het octrooi. Willemine bedacht ook de jas- en broekbeschermers voor fietsen en het windschermpje voor kinderzitjes.

DAVID MELCHOR DIAZ

Nog meer awardwinnaars:
Anna Connelly vond de brandtrap uit in 1897, Marie Curie presenteerde een baanbrekend onderzoek naar radioactiviteit in 1903, Maria Telkens maakte het eerste huis verwarmd door zonne-energie in de jaren 40, Grace Murray-Hopper schreef in begin jaren 50 de eerste programmeertaal en Bette Nesmith Graham bedacht de correctievloeistof in 1958.

Beeld: changingworld.com, David Melchor Diaz, 123RF
Bron: Knack.be en Volkskrant

Kun je wel wat inspiratie gebruiken om het beste uit jezelf en je werk te halen? Op Facebook.com/VIVAwerk geven Nederlandse succesvrouwen je dagelijks een portie inspiratie, de beste tips en trics, do’s en don’ts op werkgebied om je te helpen op jouw weg naar succes.